Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hodepine, blodtrykk og hell i kjærlighet, men ikke tuberkulose

– Jeg kan kurere det meste, men tradisjonell medisin kan ikke kurere tuberkulose, sier den erfarne helbrederen Samata Salom (77). Det vet han meget godt, for han har selv hatt tuberkulose.

Samatas bakgård er full av grønne medisinske planter og dyr og urter som henger til tørk. Han smiler fra øre til øre og ler av den minste ting, aller mest seg selv.

Tradisjonelle helbredere er viktige for mange i Tanzania. Det er ofte mer naturlig å besøke en tradisjonell helbreder enn å gå rett til sykehuset eller legen når man føler seg dårlig. Helbrederne er derfor en viktig gruppe å få med på laget når man skal bekjempe tuberkulose. Man ser at tuberkulosepasienter ofte kommer sent til sykehus fordi de en periode først prøver tradisjonell medisin. Og en ting er sikkert, tradisjonell medisin kan ikke helbrede tuberkulose.

– Mange som kommer hit med det jeg mistenker er tuberkulose, tror selv de har blitt forhekset. Jeg må opplyse dem om hvordan tuberkulose smitter og hvordan man blir frisk, sier Samata.

Vanskelig samarbeid

Forholdet mellom tradisjonell og moderne medisin kan være konfliktfylt. Tradisjonelle helbrederne er godt kjent i lokalmiljøet og har stor respekt blant befolkningen. Sykehus og leger oppleves ofte som en trussel for helbrederne, da de kan ta kundene fra dem.

Et samarbeid vil være bra for begge parter. Om tradisjonelle helbredere ikke våger å avvise pasienter i frykt for å miste anerkjennelse, vil de også kunne miste anerkjennelse når pasienten ikke blir frisk, og kanskje til og med dør. Helbrederen utsetter seg dessuten for smitte hvis han forsøker å kurere en tuberkulosepasient og tilbringer mye tid, ofte i små og tette rom, med en smittefarlig pasient.

Et viktig område innen tuberkulosebekjempelse er å nå ut til nye tilfeller. Jo raskere de oppdages og blir satt på behandling, jo færre vil de smitte.

– Hvis de tradisjonelle helbrederne får opplæring i symptomer på tuberkulose og aksepterer at de må si til sin pasient at deg kan jeg faktisk ikke hjelpe, vil det være veldig effektivt, sier Merete Taksdal i LHL Internasjonal, som jobber med tuberkulosebekjempelse.

20 tradisjonelle helbredere i Temeke-distriktet i Dar Es Salaam har fått opplæring i tuberkulose- og hiv-behandling. Siden de ofte har kontakt med pasienten på et tidlig stadium, kan de få pasientene til sykehus raskt. Pasienten vil fortere kunne bli frisk og man minsker også faren for å smitte mange andre.

Kan fungere side om side

Samata er en av de som klarer å kombinere det tradisjonelle og det moderne. I det lille firkantede rommet hvor han møter sine pasienter, er det fullt av krukker med mystisk innhold, tegninger av slanger og rare tegn, koster, fjær og tørkede urter.

– Jeg kan helbrede hodepine, magesmerter, sår som ikke vil gro, blodtrykk, barnløshet, hell i kjærlighet og mye mer, men hvis jeg tror en pasient har tuberkulose forteller jeg at de må gå til tuberkuloseklinikken og ta en test, sier Samata.

Samata forteller at han fikk sin helbredelseskraft fra Gud, slik som både faren og moren hans før han. I 1976 kom den helbredende kraften til han i en drøm. I drømmen fikk han beskjed om å dra til sine hjemtrakter, det enorme skogdistriktet Morogoro i Tanzania. Der utførte han et ritual. Men selv om evnene er seriøse, så liker denne mannen å tulle. Han demonstrerer hvordan han kan avsløre tyver ved hjelp av en lang kjepp, mens han nesten ler seg skakk.

Hadde selv tuberkulose

En viktig årsak til at Samata forstår at tuberkulose ikke kan helbredes med tradisjonell medisin, er at han selv ble syk på 1960-tallet.

– Jeg hadde jobbet tett med to venner som var syke med tuberkulose og ble smittet av dem. Ingen visste noe om sykdommen den gangen. Tuberkulose smittet mange mennesker. Jeg gikk til sykehuset når jeg begynte å hoste blod og der ble jeg kurert, forteller Samata.

Erfaringen har stor betydning for Samatas arbeid som helbreder. For helsepersonell som jobber med tuberkulosebekjempelse er samarbeidspartnere som Samata en meget unik kanal ut til befolkningen på grasrota. Gjennom dette samarbeidet er det gode muligheter for at nye tilfeller oppdages tidligere. Han bidrar også til å spre informasjon om tuberkulose og hvordan den kan bekjempes.

Les mer om tuberkulose her.