Hopp direkte til innhold
Behandling av nakke

Nakke

En stor andel av oss vil oppleve nakkeplager igjennom livet og det finnes tiltak som reduserer smerte og får deg tilbake i normal aktivitet.

Årsak

Årsakene til vond nakke er ofte sammensatte med en kombinasjon av ledd, muskulatur, totalbelastningen i hverdagen og spenningsnivå i nervesystemet. 

Dette er de vanligste årsakene:

Ømme og vonde muskler: hyppig årsak til smerter i nakke og skuldre. Ofte diffuse og ikke lokalisert til ett spesifikt punkt. Sjelden en klar årsak til hvordan de oppstod.

Kink i nakken: vanligvis våkner man opp med dette eller så kan det oppstå ved brå bevegelse. Det føles som at nakken har «låst» seg og man har mindre bevegelighet, samt smerte. Det er en ufarlig tilstand som ofte går over av seg selv, om den ikke gjør det innen noen dager kan man oppsøke en terapeut for veiledning og behandling.

Nakkehodepine: årsaken kan være nedsatt bevegelighet i ett eller flere av leddene i nakken. Det kan komme av økt spenning i muskulatur, stress eller belastning over tid. Smerten stråler gjerne fra nakken og fremover i hode- og panneregionen.

Nakkesmerter med utstråling: en mellomvirvelskive i rygg kan ha skapt økt trykk på en nerverot som kan gi symptomer ut mot skulder og arm.

Nakkeslengskade (whiplash): årsaken er som regel påkjørsel bakfra eller bilkollisjon.

Symptomer

Smerter i nakkeregionen (inkludert øvre rygg, mot hodet og til skuldrene) kategoriseres ofte som nakkeplager. Nakkesmerter og stivhet er de vanligste symptomene. Plagene kan være så hemmende at det går utover livskvalitet og begrenser ønsket aktivitetsnivå. Mange får også hodepine.

En stor andel av oss vil oppleve nakkeplager igjennom livet og det finnes tiltak som reduserer smerte og får deg tilbake i normal aktivitet.