Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Rygg

Smerte i ryggen er noe de fleste av oss vil oppleve igjennom livet. Det er ikke alltid en klar underliggende årsak til disse smertene, men det finnes tiltak som kan redusere smerte og holde deg i aktivitet.

Årsak

Cirka 85 prosent av befolkningen vil på ett eller annet tidspunkt få vondt i ryggen. De aller fleste blir bra i løpet av kort tid, men noen kan ha smerter over lang tid. En liten andel får langvarige plager.

De fleste ryggsmerter mangler en klar årsak. Av og til kan vi knytte de til en spesifikk hendelse, som for eksempel et løft eller fall. Men ofte vet vi ikke helt hva de kommer av. At du har mye vondt, betyr ikke nødvendigvis at «skaden» er stor. Mange ting kan oppregulere hvor mye smerte vi føler. For eksempel søvn, humør, tanker og følelser.

Symptomer

Ryggen er som regel vond og stiv. Spesielt når man starter å bevege seg etter å ha sittet eller ligget lenge. Ryggen føles «låst». Smertene kan sitte på et spesifikt punkt, eller være litt diffuse. Noen opplever også at de kan stråle ned i setet.

Behandling

Ved LHL får du profesjonell hjelp av våre meget erfarne ortopediske kirurger og kort ventetid. En grundig klinisk førstegangsundersøkelse er hjørnesteinen for diagnostikk ved ryggplager, hvorav en utfyllende sykdomshistorie vil kunne gi verdifull informasjon om din tilstand og veien videre.

Våre dyktige ortopeder kartlegger årsaken til dine plager og gir deg den beste behandlingen. Når kirurgi er aktuelt, finner våre spesialister den best egnede operasjonsmetoden.

Har du gjennomgått en operasjon vil riktig rehabilitering, sammen med et godt utført inngrep, være avgjørende for resultatet. LHL har lang erfaring og dokumenterte resultater på vårt rehabiliteringstilbud. 

Er du usikker på diagnosen eller hvilket behandlingstilbud som er det riktige for deg kan en av våre spesialister hjelpe deg.

Vanlige ryggoperasjoner

  • Spinal stenose (trang ryggmargskanal)
  • Prolaps - nakke - rygg
  • Skiveproteser
  • Spondylolistese

Vanlige nakkeoperasjoner

  • Nakkeprolaps
  • Spinalstenose nakke