Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Skulder

En vond skulder kan oppleves så hemmende at det går ut over funksjons- og arbeidsevnen. Få hjelp i dag!

Årsak

Skulderplager er ofte sammensatte med en kombinasjon av ledd, muskulatur, totalbelastningen i hverdagen og spenningsnivå i nervesystemet.

Smerter kommer ofte brått ved akutte skader. For eksempel etter fall på skulderen eller at du tar deg for med armen. Andre får plager i muskulatur og sener på grunn av overbelastning i arbeid eller fritidsaktiviteter. Statiske arbeidsstillinger kan bidra til smerter i skuldre, enten du er håndverker som arbeider mye med armene over hodet eller kontoransatt som sitter mye stille ved pulten. 

Smerter som stråler ut i arm og hånd kan komme av en direkte kompresjon på nerve, eller på grunn av en betennelsesreaksjon som irriterer en eller flere nerver i ryggsøylen.

Mange ting kan oppregulere hvor mye smerte vi føler. For eksempel søvn, humør, tanker og følelser. En vond skulder kan oppleves så hemmende at det går ut over funksjons- og arbeidsevnen.

Symptomer

Hovedsymptomet er smerter og nedsatt funksjonsevne.

Akutte skader kjennetegnes ved plutselig innsettende smerte. Belastningsskader har ofte en annen presentasjon, der smerten øker gradvis over tid. Man husker ikke alltid utløsende årsak.
Noen får plutselig skulderplager av at de bruker den mye mer enn de er vant til. Mange har smerter i aktivitet, spesielt ved bruk av skulderen over hodehøyde.

Noen opplever også å ha vondt når de er i ro, eller om de skal ligge på den vonde skulderen.

Tenk deg at du ikke klarer å bruke høyre arm, ditt viktigste verktøy, og når du prøver, gjør det ubeskrivelig vondt. Skulderen din verker og er stokk stiv. Smertene forplanter seg til hodet og nakken. Du har problemer med å sove. De mest enkle arbeids- og hverdagsoppgaver blir umulige å utføre, og mange av fritidsaktivitetene du trives så godt med må settes på vent.

Undersøkelse og behandling

En grundig klinisk førstegangsundersøkelse er hjørnesteinen for diagnostikk ved skulderplager, hvorav en utfyllende sykdomshistorie vil kunne gi verdifull informasjon om din tilstand og veien videre.

Våre dyktige ortopeder kartlegger årsaken til dine plager og gir deg den beste behandlingen. Når kirurgi er aktuelt, finner våre spesialister den best egnede operasjonsmetoden.

Har du gjennomgått en operasjon vil riktig rehabilitering, sammen med et godt utført inngrep, være avgjørende for resultatet. LHL har lang erfaring og dokumenterte resultater på vårt rehabiliteringstilbud. 

Er du usikker på diagnosen eller hvilket behandlingstilbud som er det riktige for deg kan en av våre spesialister hjelpe deg.