Hopp direkte til innhold
Foto: Christopher Olssøn

Prikktest – undersøkelse for allergi

Vi sjekker om du reagerer på noen av de vanligste allergifremkallende stoffene ved hjelp av en prikktest.

Prikktesten måler forekomsten av spesifikt IgE - en type protein som blir produsert av immunsystemet i kroppen og som er de primære antistoffene som er ansvarlige for allergiske reaksjoner. Dette gjør vi ved å prikke inn allergifremkallende stoffer (allergener) i underarmen din med en spesiell tynn nål.

Resultatet av prikktesten viser om du er allergisk mot for eksempel bjørk, hassel, or, burot, timotei, raigress, hund, katt, husstøvmidd og forskjellige muggsopper.

Les mer om prikktest her

Denne tjenesten får du ved

Kr 800,- Kontakt oss

Formålet med prikktesten

Ved en prikktest vil vi kunne se om du er allergisk eller overømfintlig for noen av de allergenene som vi tester deg for. Om prikktesten er positiv og det passer med din sykehistorie, betyr dette at du har en allergi som kan ses ved en immunologisk reaksjon. Er prikktesten negativ er du ikke allergisk, men overømfintlig. Symptomene dine kan være like uansett om du er allergisk eller overømfintlig.

Hvis testen viser at du er allergisk mot noen av allergenene kan det være aktuelt å behandle med allergimedisiner. En viktig del av behandlingen er å forsøke å unngå det allergenet som forårsaker allergien. Av og til må man også ta blodprøver for å stille riktig diagnose.

Les mer om behandling av allergi.

Når er det aktuelt å ta en allergiprikktest?

Det kan det være riktig å ta en prikktest hvis du opplever problemer med symptomer som

  • rennende, røde, kløende og hovne øyne
  • tett og kløende nese og nysing
  • kløe i halsen og heshet
  • trøtthet, slapphet og dårligere konsentrasjon

Om testen

Må jeg forberede meg før testen?

Hvis du bruker allergitabletter (antihistamin eller prednisolon) skal du ikke ta disse de siste tre dagene før testen fordi det påvirker testresultatet. Ellers er det ingen forberedelser.

Hvordan foregår testen?

Vi legger en liten dråpe med ekstrakt (allergen) fra for eksempel bjørk, gress eller katt på underarmen din. Gjennom dråpen stikkes det et lite hull i huden. Hvis du er allergisk mot ett eller flere av stoffene vil det etter 10-15 minutter vise seg som kløe, rødme og hevelse (kvadel). Graden av allergi måles ut fra størrelsen på hevelsen (blemmen) du har fått på huden din.

Gjør det vondt?

Nålen (lansetten) vi bruker skal ikke stikkes igjennom huden, kun "prikkes". De fleste opplever derfor ikke undersøkelsen som smertefull.

Hvor lang tid tar testen?

Du må beregne totalt 45 minutter, inkludert konsultasjon med lege etter selve testen.