Hopp direkte til innhold
Foto: Christopher Olssøn

Vi undersøker innsiden av luftrøret og bronkiene ved hjelp av et bronkoskop og videoteknikk.

Denne tjenesten får du ved

Bronkoskopi gjør det mulig å stille en eksakt diagnose ved mange lungesykdommer.

Formålet med undersøkelsen

Vi sjekker hva som eventuelt stenger for en bronkie, og ser om det er en infeksjon, arrvev, en godartet utvekst eller kreft.

Ved infeksjoner henter vi opp og undersøker bakterier og andre mikroorganismer for å fastslå type infeksjon slik at vi kan gi riktig behandling.

Når er det riktig å ta bronkoskopi?

Lungelegen vil eventuelt anbefale bronkoskopi på bakgrunn av symptomer eller lungerøntgen(link til vårt tilbud?).

Lungelegene våre har lang erfaring og høy kompetanse, og flere bidrar også i legeforeningens utdanning av nye lungeleger.

Om undersøkelsen

Et tynt og bøyelig rør (bronkoskop) føres ned i luftrøret for å undersøke bronkiene og eventuelt ta opp slim eller celleprøver. Bronkoskopet kan også fjerne fremmedlegemer.

En halv time før undersøkelsen får du en liten dose beroligende og muskelavslappende medikament, samt et hostedempende medikament. Under selve undersøkelsen er du lokalbedøvet, og du får smertestillende medikamenter hvis det er behov.

Må jeg forberede meg før undersøkelsen?

Undersøkelsen gjøres på fastende mage. Det betyr at du ikke skal spise etter midnatt den dagen du skal undersøkes. Du må være fastende helt til lokalbedøvelsen går ut - rundt to timer etter bronkoskopien.

Bruker du medisiner kan du ta disse på morgenen sammen med et lite glass vann. Du kan også ta inhalasjonsmedisiner hvis du bruker det for astma eller kols.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Vi inspiserer luftrøret og bronkiene gjennom et tynt rør med fiberoptikk (bronkoskop) som føres inn gjennom munnen eller nesen, ned gjennom luftrøret og ned i bronkiene. Undersøkelsen gjør vanligvis ikke vondt siden slimhinnene er bedøvet.

Testen blir utført mens du sitter/halvt ligger i undersøkelsesstolen. Du får lokalbedøvelse i nesen før legen gjør bronkoskopien. Mens undersøkelsen pågår overvåker og måler vi hele tiden surstoffmengden i blodet (pulsoksymetri).

Selve bronkoskopien varer vanligvis i 10 til 20 minutter.

Etter undersøkelsen

Etter undersøkelsen får du hvile i undersøkelsesstolen så lenge du trenger. Etter at du har hvilt får du en samtale med legen.

Noen resultater er klare umiddelbart etter undersøkelsen. Andre prøver blir sendt til analyse, og det tar som regel noen dager før du får svar på disse.

To timer etter undersøkelsen kan du spise og drikke.

Etter undersøkelsen kan du reise hjem. På grunn av medikamentene du har fått, er det viktig at du ikke kjøre bilen selv.