Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Maksimalt oksygenopptak - VO2maks - idrettstest

Ved hjelp av en VO2maks-test får du svar på om kondisjonen din er på det nivået du ønsker i forhold til alder, kjønn og treningsnivå.  

Denne tjenesten får du ved

Det maksimale oksygenopptaket – VO2 maks – er den største mengden oksygen som kroppen kan ta opp og utnytte når du utfører et hardt fysisk arbeid ("kroppsmotoren"). VO2 maks oppgis oftest i ml/min/kg kroppsvekt (aerob kapasitet). Aerob kapasitet reflekterer din "forflytningsevne" og kroppens evne til å levere oksygen til muskelcellene.

Våre leger og testpersonellet har lang erfaring og høy kompetanse. Flere av legene og testpersonellet bidrar også i legeforeningens kurs for utdanning av nye spesialister i lungemedisin og fysikalsk medisin.

Formålet med testen

Vi vurderer kondisjonsnivået ditt; om det er på nivå med det som er forventet for alderen din og med det treningsgrunnlaget du har lagt ned. Vi kan også se om treningen har gitt ønsket effekt.

Enten du er mosjonist eller toppidrettsutøver er måling av oksygenopptaket ditt viktig. Du får et objektivt mål og kan eventuelt justere treningen din. På den måten får du trent optimalt.

I tillegg kan oksygenopptaket også gi oss viktig informasjon om hjerte- og lungehelsen din (den kardiopulmonale helsen din).

Når er det aktuelt å ta en VO2 maks-test?

VO2 maks-testen er spesielt nyttig hvis du er aktiv innenfor utholdenhetsidretter.

Testen passer for deg som er

  • vanlig mosjonist
  • deltar i konkurranser
  • lurer på om treningen din har ønsket effekt
  • tidligere ikke har trent aktivt, men som har begynt å trene i voksen alder og ønsker en vurdering av den kardiopulmonale arbeidsfunksjonen din.

Ved sykdom eller forkjølelse må testen utsettes.

Om testen

Må jeg forberede meg til testen?

Du skal ikke trene den samme dagen som du tar testen, og heller ikke trene hardt dagen før. De to siste timene før testen bør du unngå å spise.
Husk å ta med ledig tøy/treningstøy og gode sko!

Hvordan foregår testen?

Du løper på tredemølle, eller eventuelt sykler. Arbeidsbelastningen øker gradvis til du oppnår total utmattelse. Underveis måler vi oksygenopptaket, ventilasjonen og hjertefrekvensen (eventuelt EKG) kontinuerlig.

Hvor lang tid tar testen?

VO2 maks-testen varer fra seks til åtte minutter. I forkant varmer du opp i 25-30 minutter, enten på en av tredemøllene våre eller utendørs.

Etter testen

Etter testen får du en gjennomgang av testresultatene sammen med legen. Hvis det er behov kan vi henvise deg videre til utredning hos for eksempel lunge- eller hjertelege.