Hopp direkte til innhold

Brystreduksjon rekonstruktiv

Er du plaget med smerter i rygg, skuldre og nakke på grunn av store bryster? Eller har brystene blitt asymmetriske etter kreftoperasjon? Da kan en brystreduksjon være til stor hjelp.

Denne tjenesten får du ved:

Kr 43 500,- Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller. Bestill gratis konsultasjon

Graviditet, amming og store vektvariasjoner fører ofte til at brystene endrer både størrelse, form og plassering. Det er helt naturlig at brystene endrer seg med alderen. Når store bryster gjør det vanskelig å finne klær som passer og er sjenerende ved fysisk aktivitet, kan det være hensiktsmessig å foreta en brystreduksjon for å få mindre bryst.

Hvis du opprinnelig har tunge bryster og har fjernet det ene brystet på grunn av brystkreft, kan det være hensiktsmessig å redusere det friske brystet for å oppnå bedre symmetri med det nye rekonstruerte brystet.

Brystreduksjon kombineres ofte med et brystløft hvor vi fjerner overflødig hud for å stramme opp og endre plassering på brystet.

Forutsetninger for inngrepet

Før du gjennomgår en plastikkirugisk rekonstruksjon etter et stort vekttap er det viktig at vekten din er stabil og ikke altfor høy. Årsaken er at jo høyere BMI du har, jo større er risikoen for komplikasjoner. Kirurgen gir deg en individuell vurdering for å se på mulighetene for hva som kan gjøres og hvilken metode som er best for deg.

Hvis du planlegger å bli gravid fraråder vi operasjon inntil du er ferdig med graviditeten og tilbake i normalvekt.

Det er 18 års aldersgrense for kirurgiske inngrep. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med brystreduksjon fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

Forberedelser til operasjonen

Det er viktig at du er godt forberedt før inngrepet.

Du bør være i god fysisk form. Hvis du røyker må du slutte minimum fire uker før operasjonen, og du kan heller ikke røyke de første fire ukene etterpå. Unngå alkohol det siste døgnet før operasjonen.

De aller fleste medisiner kan du ta som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon.

I god tid før operasjonen hjelper vi deg med å ta nødvendige mål til en kompresjons-BH som du skal bruke etter operasjonen. Denne kan du kjøpe hos oss eller hos en bandasjist. Kompresjons-BH reduserer den umiddelbare faren for blødning og ansamling av sårvæske (seromer), og bidrar også til et bedre resultat rent kosmetisk.

Du kommer til oss samme dag som du skal opereres.

Faste

Du kan spise som vanlig inntil midnatt kvelden før operasjonen. Deretter må du faste. Det betyr at du også må unngå røyk, snus, tyggegummi, drops, og annet.

På operasjonsdagen

Dette må du huske før du drar hjemmefra:

  • Dusj og ta på deg rent tøy.
  • Ikke bruk kremer, bodylotion eller parfyme.
  • Ikke bruk sminke eller neglelakk.
  • Fjern kunstige negler.
  • Ta av smykker og piercing, og legg de igjen hjemme.
  • Ikke barber legger eller underliv (det øker faren for infeksjon). Hvis du har hårvekst i selve området som skal opereres kan du klippe det.

Under operasjonen

Du er i full narkose under inngrepet.

Kirurgen fjerner hud og fett. Deretter formes brystet på nytt. Brystet syr vi igjen med selvoppløsende tråd. Når vi syr med selvoppløsende tråd kan vi sy med sting som ligger inne i huden. Dermed unngår vi stikksår og arret blir penere.

Til slutt legger vi på bandasjer og tar på deg spesialtilpasset BH som du anskaffet i forkant av operasjonen. Deretter blir du ført inn på oppvåkningsavdelingen.

Operasjonen tar rundt to timer.

Etter operasjonen

Når du våkner etter operasjonen vil du være koblet til

  • En venekanyle i armen hvor du får væske og eventuelle medisiner
  • En klype på fingeren som måler oksygenopptaket

Du blir liggende på oppvåkningsavdelingen mellom to og fire timer før du blir flyttet inn på rommet ditt.

De fleste reiser hjem dagen etter inngrepet.

Kompresjonsbehandling

Du skal ha på deg spesialtilpasset BH som du fikk på deg rett etter operasjonen  dag og natt de første to ukene, og deretter på dagtid i fire uker.

Forebygging av blodpropp

For å unngå komplikasjoner som blodpropp er det det viktig at du kommer deg opp av sengen så raskt som mulig og beveger deg. Følg rådene og øvelsene du fikk informasjon om før operasjonen, men unng�� å få strekk på operasjonssåret.

Før inngrepet skal du ha fått tilpasset støttestrømper. Disse skal du bruke for å redusere faren for blodpropp så lenge det er nødvendig.

Smerter

De første dagene etter operasjonen kan du kjenne en sviende smerte. Hvis du har vondt kan du få smertestillende tabletter.

Arr

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Sykemelding

Hvis du er operert på medisinsk grunnlag vil du bli sykemeldt i to til fire uker. Dersom du ikke har krav på sykemelding anbefaler vi på det sterkeste at du tar ferie fra arbeid i en tilsvarende tidsperiode.

Oppfølging og kontroller

En ukes tid etter hjemkomsten kommer du til oss for kontroll hos sykepleier. Etter en måned får du en siste og avsluttende kontroll hos lege.

Mulige komplikasjoner

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner. Kjente, men heldigvis sjeldne komplikasjoner ved brystreduksjon er

Nekrosen kan være liten og hele av seg selv. Hvis nekrosen er stor og omfatter hele brystvorten kan vi rekonstruere brystvorten.

Det er viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får slik at risikoen for komplikasjoner blir så liten som mulig.