Hopp direkte til innhold
Foto: Christopher Olssøn

Hjertekateterisering - koronar angiografi

Koronar angiografi- eller hjertekateterisering er en undersøkelse av hjertets koronararterier, klaffer og kamre. Undersøkelsen gjøres med kontrastvæske og røntgenbilder.

Denne undersøkelsen får du ved

I mange tilfeller viser det seg at det er normale koronarartierer. Dersom kardiologen finner forsnevringer av betydning vurderes det om det bør foretas utblokking (PCI) eller kirurgisk behandling.

Anbefales utblokking får pasienten tilbud om å få dette utført med det samme. Utblokkingen foregår enten ved bruk av ballong alene eller med bruk av stent (vanligst).

Du ligger på ryggen på et operasjonsbord under selve undersøkelsen. EKG-ledninger kobles til, slik at hjerterytmen overvåkes. Over deg er det et bevegelig røntgenapparat, som vil vise hjertet ditt fra flere vinkler.

Les mer om forberedelser før inngrepet i brosjyren "Velkommen til kardiologisk avdeling".

Undersøkelsen gir lite ubehag

Det brukes røntgengjennomlysning når kateteret føres til hjertet. Det gjøres for å se hvor kateteret skal plasseres, når hjertets karansarterier skal fremstilles. Undersøkelsen gir vanligvis lite ubehag, men om noe er ubehagelig så si ifra til personalet.

Når undersøkelsen er ferdig, får du en kompresjonsbandasje over innstikkstedet. Bandasjen skal ligge på i et visst antall timer etterpå.