LHL-klinikken Bergen

Hopp direkte til innhold
Søvn

Søvnutredning Søvnapné

Snorker du kraftig om natten og er unormalt trett om dagen? Hos oss kan du få en søvnutredning og eventuelt tilpasset utstyr som kan hjelpe deg.

Pris
3 930,-
Inkluderer konsultasjon og utredning for søvnapné
Ansvarlig lege:
Hanne Marie Bøe Lunde
  • Ventetid: Kort ventetid

Kraftig snorking, hodepine, konsentrasjonsvansker og unormal tretthet kan skyldes søvnapné.

Søvnapné (apné betyr "ikke pust") kjennetegnes ved at du stopper å puste mens du sover. Pustestoppen varer minst ti sekunder og kan gjenta seg mange ganger i løpet av natten.

Kort beskrivelse

Selve søvnregistreringen gjør du hjemme hos deg selv. Utstyret får du hos oss samme dag eller ettermiddag, og en sykepleier viser deg hvordan det virker og hvordan du kobler det på før du legger deg til å sove.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Når du skal legge deg for natten hjemme kobler du til et lite apparat som festes med et par elastiske belter på overkroppen. En probe som måler surstoffinnhold i blodet tapes på en finger og via et nesekateter måles luftstrømmen når du puster.

Utstyret tas av når du står opp neste morgen. Nattregistreringen ligger lagret i apparatet. Dette kobles til en datamaskin og opptaket blir analysert når du leverer det tilbake på poliklinikken neste dag.

Testresultatet blir så gjennomgått sammen med legen.

Hvis testen viser at du har pustestopp om natten kan du ha behov for en CPAP-maskin. Maskinen sørger for økt lufttrykk til nese og munn. Dermed holdes luftveiene åpne, og du får nok oksygen i blodet, sover roligere og unngår oppvåkningene. Vi hjelper deg med tilpasning og bestilling av utstyr.

Passer for

Hvis du opplever problemer med

  • kraftig snorking om natten
  • hodepine
  • konsentrasjonsvansker
  • unormal tretthet på dagtid, dupper av eller ufrivillig faller i søvn på dagtid
  • sengepartner har registrert pustestopp under søvn
  • behov for vannlating flere ganger på natten

og kanskje også føler deg irritabel, glemsk og deprimert kan det være riktig å sjekke om du har søvnapné.

Våre spesialister

Hanne Marie Bøe Lunde

Hanne Marie Bøe Lunde

Nevrolog

LHL-klinikken Bergen

Hanne Marie er nevrolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen. I tillegg til jobben som nevrolog på LHL-klinikkene forsker hun på MS med fordypning i søvnforstyrrelser hos denne pasientgruppen. Hun utreder og behandler nevrologiske sykdommer og tilstander i nervesystemet.