LHL-klinikken Bergen

Hopp direkte til innhold
Foto: Christopher Olssøn
Lunge

Test av anstrengelsesutløst astma Exercise-Induced Asthma (EIA-test)

Har du problemer med pusten under trening og fysiske anstrengelser? Da kan du ta en test for å sjekke om du har anstrengelsesutløst astma.

Pris
3 500,-
Ansvarlig lege:
Birger N. Lærum
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Testen tar omtrent en time, men selve belastningen varer kun seks minutter. Etter testen møter du legen for en samtale.

På engelsk heter testen Exercise-Induced Asthma og kalles derfor ofte EIA-test. Ved en EIA-test måler vi lungefunksjonen før og etter fysisk anstrengelse. Undersøkelsen viser om du kan ha eller har anstrengelsesutløst astma.

Symptomer

Det kan være riktig å undersøke om du har anstrengelsesutløst astma hvis du har symptomer under eller etter anstrengelse, som

  • uforholdsmessig tung pust
  • hoste
  • piping i brystet og /eller at det snører seg og kanskje også gjør vondt i brystet
  • slimdannelse

Kort beskrivelse

Når vi tester lungefunksjonen under belastning kan vi måle en eventuell astmareaksjon som oppstår i tilslutning til fysisk anstrengelse.

Behandlingsdetaljer

Hva må jeg gjøre før testen?

Hvis du tar inhalasjonsmedisiner skal du ikke ta langtidsvirkende, faste medisiner fra kvelden før (det vil si siste dose er morgenen før testen), heller ikke hurtigvirkende medisin fra samme morgen (helst ikke ta etter kl. 06 samme morgen). Du kan spise som vanlig men ikke rett før testen. Ta med joggesko og treningstøy hvis du har. Ikke anstreng deg hardt samme dag som du tar testen.

Hvordan foregår testen?

Først setter vi på EKG-elektroder slik at vi kan overvåke hjertet ditt. Så gjør du flere pusteprøver i hvile for å kartlegge lungefunksjonen (spirometri). Etterpå går eller løper du på tredemølle eller ergometersykkel i rundt seks minutter. Belastningen skal være hard; du skal ta i nesten så mye du orker uten oppvarming først. Du skal bli ordentlig sliten, men ellers er det ikke noe ubehag forbundet med testen.

Deretter følger gjentatte målinger av lungefunksjonen etter anstrengelsen.

Våre spesialister

Birger N. Lærum

Birger N. Lærum

Spesialist i barnesykdommer, indremedisin og lungesykdommer

LHL-klinikken Bergen

Birger N. Lærum er fagdirektør og overlege i LHL og 1. amanuensis ved UiB, har doktorgrad innen astma og allergi og har forsket på kols, astma, cystisk fibrose og lungeinfeksjoner. Han har også ledet Nasjonalt register for kols.

Birger har bred klinisk erfaring med barn og voksne, respirasjonssvikt og respirasjonsfysiologi.

Våre lungeleger og testpersonell har lang erfaring og høy kompetanse. Flere av lungelegene og testpersonellet bidrar i legeforeningens kurs for utdanning av nye lungeleger.

}