LHL

Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Test av hjertet under belastning (arbeids-EKG)

Ved hjelp av elektroder på brystkassen måler vi blodgjennomstrømningen til hjertemuskelen mens hjertet er i aktivitet.

Denne tjenesten får du ved

Kr 2 700,- Bestill time

Undersøkelsen kan også avdekke rytmeforstyrrelser og utfordringer med blodtrykket, og gir informasjon om den fysiske formen din og max-puls. Når vi skal måle blodstrømmen inn til hjertemuskelen via kransårene bruker vi vanligvis et vanlig EKG mens du er i fysisk aktivitet (Arbeids-EKG). Det er enkelt og krever verken stikk eller røntgen.

Når er det riktig å teste hjertet under belastning?

Undersøkelsen brukes spesielt ved mistanke om trange kransårer til hjertet, men også ved mistanke og rytmeforstyrrelser og ved enkelte typer hjerteklaffefeil. Undersøkelsen er viktig for å kunne utelukke hjertesykdom ved full hjertesjekk.

Typiske symptomer på hjertesykdom er blant annet:

  • Tung pust
  • Brystsmerter
  • Hjertebank
  • Hovne ben og ankler
  • Besvimelser

Hvis du opplever noen av disse symptomene bør du kontakte legen din. Du kan også ta direkte kontakt med oss.

Test av hjertet med arbeids-EKG inngår ofte som en del av en full hjertesjekk.

Om undersøkelsen

Hva må jeg gjøre før undersøkelsen?

Du trenger ikke gjøre noen spesielle forberedelser. Du kan spise vanlig og ta medisinene på vanlig måte før og etter undersøkelsen. Enkelte velger å ha med treningstøy og gode sko til undersøkelsen, men testen varer kun rundt ti minutter og kan også gjennomføres med vanlige klær og sko.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Du sitter på en ergometersykkel med elektroder (ledninger til et EKG apparat) festet på brystkassen og en blodtrykksmåler festet til armen. Sykkelen vil gradvis øke motstanden mens vi måler signaler fra hjertet, puls og blodtrykk.

Hvor lang tid tar undersøkelsen?

Undersøkelsen tar vanligvis mellom 20 og 30 minutter. Kardiologen (hjertelegen) tolker resultatet umiddelbart, og rett etter undersøkelsen får du en samtale med en lege som forklarer hva testen viser.

Når får jeg reise hjem igjen?

Du kan reise hjem rett etter undersøkelsen, etter samtalen med legen.

Fritt behandlingsvalg

Har du fått henvisning (fra offentlig sykehus) kan du velge å gjennomføre utredningen ved LHL-sykehuset Gardermoen, eller LHL-klinikkene i Bergen eller Røros, gjennom fritt behandlingsvalg (helsenorge.no).