Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

"Luft ut" julelysene!

En forskergruppe på det Danske Tekniske Universitet (DTU) har funnet ut at når vi brenner stearinlys hjemme i stuene våre spres millioner av nanopartikler rundt i rommet. Men er dette farlig?

Ja, sier vitenskapen, men de danske forskerne har ikke funnet ut hvorfor, ennå. De tror at så lenge vi er flinke til å lufte etter en kveld med levende lys og kos, så vil det meste forsvinne.

De potensielt skadelige nanopartiklene kommer fra lys som har høyt innhold av stearin. Ettersom nanopartikler er så små, på størrelse med virus og bakterier, tror noen forskere at de kan ha ugunstige effekter på immunforsvaret. Dette er imidlertid ikke bevist, og det er ikke sikkert at alle typer nanopartikler er like skadelige. De bittesmå partiklene antas likevel å påvirke kroppen mer, og mer aggressivt, enn større partikler.

Undersøkelsene som er gjort av DTU viste at stearinlys sto for 58 prosent av partikkelforurensningen i hjemmet når det ble tent stearinlys i mer enn to timer.

En fersk studie fra Universitetet i København indikerer at innendørs forurensning av nanopartikler fra bl.a. lys kan være negativt for lungefunksjonen og være forbundet med markører på inflammasjon og diabetes. Eksponering for utendørs nanopartikler var derimot forbundet med svekket funksjon i kroppens små blodårer.

I forbindelse med julen har det danske nettmagasinet Videnskab.dk testet juletrelys av stearin. Etter bare noen minutter kunne de registrere ekstreme økninger av mengden nanopartikler i rommet – til og med mye mer enn det som slippes ut fra et gammelt tog.

Antallet nanopartikler falt heldigvis raskt når et vindu ble åpnet. Selv om det er kaldt er det altså viktig å lufte ut med en gang lysene er slukket

Folkehelseinstituttet advarer også mot overdreven bruk av stearinlys. Les mer på Folkehelseinstituttets sider her: Mulig helserisiko ved bruk av stearinlys og telys.

Elektriske lys er eneste alternativ hvis man vil unngå partikkelforurensning helt. Selv om levende lys er mer romantiske, bør de begrenses til spesielle anledninger.