Hopp direkte til innhold

Ernæring, mat og helse

Et riktig kosthold bidrar til god helse og livskvalitet. Men hva og hvor mye bør vi egentlig spise - og hva bør vi unngå?

Stress på jobben påvirker hjerte- og karhelsen

Jobbstress, med lite kontroll, høye krav og lite støtte fra kollegaer, er en risikofaktor for utvikling av hjerte- og karsykdom.

Advarer mot energidrikker for unge

Mellom 2007 og 2011 var det en dobling i antall henvendelser som kunne tilskrives energidrikker ved amerikanske akuttmottak. Selv unge, friske...

Forebygging av kols – kan et sunt kosthold bidra?

Den fremste risikofaktoren for kols er røyking, men også ikke-røykere kan få kols. Andre kjente risikofaktorer er blant annet luftforurensning og...

Alkohol for hjertet – en myte for fall?

"Alkoholens helsefordeler er i ferd med å fordampe", står det i en fersk artikkel i tidsskriftet British Medical Journal. Mens mediene og...

Jobb sammen om sunnere vaner

En støttende partner øker sjansen for at du selv lykkes med å endre vaner, viser ny undersøkelse.

Aldri for tidlig å tenke på hjertet

Selv blant unge kvinner betyr livsstil svært mye for forebygging av hjertesykdom.

Seks myter om forkjølelse

Forkjølelsen er sannsynligvis den vanligste sykdommen i verden, og noe mange er plaget av i disse dager. Her er noen vanlige oppfatninger om...

Mindre tilsatt sukker reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom

Verdens helseorganisasjon foreslår å senke anbefalingene for tilsatt sukker i kosten til maksimalt 5 prosent av energiinntaket.

De beste diettene – ekspertenes dom

Er du en av dem som starter det nye året med et ønske om å spise sunnere? En gruppe med 25 helseeksperter har vurdert 40 ulike typer kosthold og...

Kan riktig kosthold være bra for lungene?

Det er ikke dokumentert at kostholdet kan forebygge sykdommer som kols, men et sunt kosthold kan være gunstig for lungefunksjonen.

Trygt og sunt å spise mer fisk

Å spise mye fisk har flere fordeler enn ulemper, viser ny ekspertvurdering.

Mat som gir god helse

Her er nøkkelingrediensene som kan hjelpe deg til å få et sunt og helsefremmende kosthold.

Måltidsrytme og hjerte- og karsykdom

Regelmessige måltider er gunstig for flere risikofaktorer, men det finnes ellers få klare svar.

Fullkorn kan være gunstig for kolesterolet

Også personer som bruker statiner bør spise mer fullkorn.

Prøv kjøttfri mandag!

Hva vi legger på tallerkenen påvirker både vår egen og jordens helse. I Norge har kjøttforbruket økt jevnt i flere tiår, og i 2012 spiste vi omtren...

Sunn livsstil kan forebygge fire av fem hjerteinfarkt

En stor undersøkelse av svenske menn underbygger viktigheten av å følge fem livsstilsråd: Spis sunt, drikk kun moderate mengder alkohol, ikke røyk,...

Belgfrukter er bra for blodtrykket

Trenger du en unnskyldning for å spise mer bønner, linser og andre belgfrukter? Én porsjon om dagen viser seg å være gunstig for blodtrykket.

Kan rødbetjuice være bra for kolspasienter?

Spennende forskningsprosjekt om nitrat fra rødbeter, søvn og oksygenmetning.

Sunne levevaner knyttes til bedre overlevelse etter hjerteinfarkt

At livsstilsfaktorer er forbundet med risiko for hjerte- og karsykdom er godt kjent. Men hvilken rolle har livsstil etter at man har hatt et...

Kalsium i melk og ost kan gi mindre kolesterol-økninger

Danske forskere har kommet nærmere svaret på hvorfor enkelte meieriprodukter kan være mer gunstige for kolesterolet enn andre.

Salt

Salt bidrar til høyt blodtrykk. Med små grep kan du enkelt kutte ned på saltinntaket, og dermed redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Kostråd om fett

I over 40 år har nordiske helsemyndigheter gitt ut felles anbefalinger om næringsstoffer i kostholdet. De nyeste nordiske anbefalingene om fett ble...

Ingen bevis for at vitamintilskudd forebygger hjerte- og karsykdom

Det mangler vitenskapelig dokumentasjon for at kosttilskudd med vitaminer og mineraler hindrer for tidlig død eller hjerte- og karsykdom, viser en ...

Kols og kosthold

Riktig kosthold og fysisk aktivitet er viktig for deg som har kols. Mange som lider av kols har lite fysisk og psykisk overskudd til å lage mat ell...

Mer fiber, mindre hjerte- og karsykdom

Å spise mye fiber er ikke bare godt for fordøyelsen. Fiber reduserer også risiko for hjerte- og karsykdommer.