Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Kaffe er ingen risikofaktor for hjerteflimmer

Personer som drikker mye kaffe har ikke økt sjanse for å få atrieflimmer (hjerteflimmer), men mer forskning er nødvendig før sammenhengen kan avkreftes.

Kaffe var ikke forbundet med risiko for hjerteflimmer, viste en svensk studie.

Et moderat inntak av kaffe bidrar trolig til å forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag. Siden kaffe består av tusenvis av ulike komponenter er det ikke mulig å si sikkert hva som gjør kaffe beskyttende, men motvirkning av inflammasjon i sirkulasjonen, bedre insulinsensitivitet og antioksidanter er noen av kaffens gunstige helseeffekter.

Kaffe ga ikke hjerteflimmer

Sammenhengen mellom kaffe og hjerterytmeforstyrrelser har hittil vært uklar. En ny, stor undersøkelse viser at sannsynligheten for å få atrieflimmer (hjerteflimmer) – en viktig risikofaktor for blant annet hjerneslag og hjertesvikt – ikke hadde sammenheng med inntak av kaffe hos 75 000 godt voksne, svenske menn og kvinner som ble fulgt i 12 år. (1.)

Nesten samtlige av dem var kaffedrikkere, og de drakk i gjennomsnitt tre kopper kaffe per dag. Hva slags type kaffe hver enkelt drakk, for eksempel kokekaffe eller filterkaffe, ble ikke undersøkt. Det var ingen sammenheng mellom antall kopper per dag og senere hjerteflimmer. Selv ikke de som drakk fem eller flere kopper per dag hadde høyere eller lavere risiko for å få hjerteflimmer enn de som drakk bare én.

Hjertesyke bør snakke med legen om kaffe

Dagens kunnskapsgrunnlag om kaffe og hjerterytme kan ikke generaliseres til alle mennesker, ettersom mesteparten av forskningen er utført på friske. Er du for eksempel hjertesyk, kan det hende du må ta andre hensyn, men inntak av kaffe forårsaker ikke nødvendigvis atrieflimmer hos pasienter som har hatt hjerteinfarkt heller. Det er også mulig at kaffe kan trigge symptomer hos pasienter som allerede har atrieflimmer.

Dersom det gjelder deg, bør du få en vurdering fra legen din.

Ren koffein aktiverer sentralnervesystemet, frigjør adrenalin og øker blodtrykket på kort sikt og kan påvirke hjerterytmen, men et moderat inntak av kaffe (2-3 kopper per dag) har en langt svakere effekt. Selv om det å drikke kaffe øker blodtrykket på kort sikt, er ikke kaffe forbundet med høyt blodtrykk over tid. Regelmessige kaffedrikkere får dessuten ikke den samme blodtrykksøkende effekten. (2.)

Hos sensitive personer, barn og gravide kvinner kan små doser gi hjertebank og skjelving. Det finnes ingen universell anbefaling for koffeininntak, men 20 milligram koffein per kilo kroppsvekt anses som en skadelig dose for de fleste, og 150 mg per kilo er dødelig (dvs. ca. 10 gram koffein for en voksen på 70 kilo).

Koffein og andre hjerterytmeforstyrrelser

Funnet av at kaffe ikke var knyttet til risiko for hjerteflimmer samstemmer med tidligere liknende studier som er gjort. Til sammen seks slike undersøkelser – fire av dem fra Sverige og to fra USA – har ikke funnet at forekomsten av hjerteflimmer over tid er høyere hos de som drikker mest kaffe. En dansk undersøkelse kunne heller ikke finne noen sammenheng mellom hjerteflimmer og daglig inntak av koffein fra kaffe, te, cola, kakao og sjokolade. (3.)

Samtidig betyr ikke dette at du bare kan drikke så mye kaffe du vil. Et høyt inntak av kaffe og/eller koffein kan utløse andre former for hjerterytmeforstyrrelser enn atrieflimmer. Det har imidlertid også vært funnet at kaffe, både koffeinholdig og koffeinfri, ikke øker sjansen for senere å bli innlagt for andre rytmeforstyrrelser. (4.)

Les også: Kaffe – godt for hjertehelsen?

Energidrikker bør unngås

Såkalte energidrikker inneholder som regel koffein, og har omtrent 32 mg per 100 ml, litt mindre enn vanlig kaffe. De drikkes ofte av tenåringer og unge voksne. I tillegg til koffein inneholder de mye sukker og andre stimulerende midler. Pasienter som har hjerterytmeforstyrrelser bør holde seg unna disse, det samme bør barn og unge. (5.)

Et høyt inntak av koffein på kort tid øker blodtrykket, særlig hvis man ikke er vant til å drikke koffein (slik som de fleste barn og unge). Det er mulig at energidrikker kan øke blodtrykket mer enn lik mengde ren koffein. (6.) Kombinasjonen av energidrikker og alkohol og/eller fysisk stress er særlig uheldig med tanke på hjertet.

Det har vært rapportert flere tilfeller av hjerterytmeforstyrrelser blant pasienter med den arvelige tilstanden lang QT-tid-syndrom. Én jente fikk eksempelvis alvorlige rytmeforstyrrelser og til slutt hjertestans på en nattklubb etter inntak av seks bokser energidrikk i løpet av fire timer. (7.)

Det har også vært observert sammenhenger mellom energidrikker og supraventrikulær takykardi. Takykardi (rask puls) kan være et symptom på koffeinforgiftning.

Les også: Advarer mot energidrikker for unge.

Risikofaktorer for atrieflimmer

Kjente og mulige risikofaktorer for atrieflimmer, som det er mulig å gjøre noe med, er: (8.)

Les mer om atrieflimmer (hjerteflimmer) her. 

 

Få nyhetsbrev fra LHL

Her kan du lese nytt om fysisk aktivitet og helse, kosthold, korona, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse.

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette.

Du kan når som helst melde deg av. Les mer om hvordan vi behandler dine data på lhl.no/personvern
Vi bruker Mailchimp til å sende nyhetsbrev. Les om MailChimp og personvern.