Hopp direkte til innhold

LHL anbefaler omega-3

Omega-3 kan virke gunstig på hjertets aktivitet og gi en positiv endring i fettsammensetningen i blodet. Omega-3 hjelper til med å bevare et frisk hjerte og et sunt kretsløp.

Viktigheten av å få i seg omega-3-fettsyrer framheves i en rekke ulike studier verden over. De aller fleste av disse studiene konkluderer med at minst 1 gram omega-3 om dagen har positiv effekt på helsen. Derfor anbefaler LHL ett gram omega-3 daglig.

Studier viser også at den beste typen omega-3 kommer fra havet, i form av omega 3-fettsyrene EPA og DHA. Man må spise veldig mye mer av omega-3 fra planter for å få samme gode effekt.

Inntak av omega-3-fettsyrer fra fisk har i studier vist å redusere dødeligheten blant hjertepasienter.

Hva er omega-3?

Omega-3 er en betegnelse på en gruppe flerumettede fettsyrer. Én av omega-3-fettsyrene (alfalinolensyre) er essensiell, noe som betyr at kroppen ikke kan produsere den selv. Derfor må vi tilføre denne gjennom kostholdet, på samme måten som vi spiser grønnsaker eller frukt for å få i oss tilstrekkelig med vitaminer. Denne fettsyren finnes i planteoljer, spesielt i linfrøolje.

EPA og DHA er også viktige omega-3-fettsyrer, og disse kan du få i deg ved å spise fet fisk, eller du kan ta tilskudd av fiskeolje.

Marine omega-3-fettsyrer

Inntak av omega-3-fettsyrer fra fisk, “marine omega-3-fettsyrer”, har i studier vist å redusere dødeligheten blant hjertepasienter. En mulig årsak til det er at fiskeolje reduserer innholdet av triglyserider (fettstoff) i blodet, noe som er en risikofaktor for hjertesykdom.

Kolesterolnivåene blir imidlertid lite påvirket.

Les mer om høyt kolesterol her.

Omega-3-fettsyrene gir også opphav til forbindelser som motvirker betennelser i kroppen. Fiskeolje kan også gi redusert hvilepuls samt lavere risiko for hjertearytmier og blodpropp.

Et lavt inntak av marine omega-3-fettsyrer øker dessuten også risikoen for hjerneslag.

Husk at fisk også er en svært god kilde til fullverdig protein, vitaminer og mineraler. For veganere og andre som ikke kan spise fisk eller ta tran, kan algebaserte kosttilskudd være et alternativ.

Anbefalinger om omega-3

Norske og nordiske helsemyndigheter anbefaler minst 1-2 gram omega-3 hver dag. Dette gjelder omega-3 fra både sjømat og planter, slik som rapsolje og frø.

Gravide og ammende kvinner anbefales et inntak av minst 2-2,5 gram omega-3 (rundt 1 prosent av energiinntaket), hvorav 200 milligram (0,2 gram) DHA.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler 1-2 porsjoner fisk per uke, og hver porsjon bør gi 200-500 milligram EPA og DHA.

EUs matmyndighet, EFSA, anser 250-500 milligram EPA + DHA per dag som adekvat for friske voksne.

Farer ved å ta for mye omega-3

Å ta mer enn 5 gram omega-3 per dag forlenger blødningstendensen hos enkelte. Dersom du har økt blødningsrisiko eller går på blodfortynnende medisiner, må du ikke ta store doser av omega-3-tilskudd uten å forhøre deg med fastlegen.

Hvis du allerede spiser mye fisk, har det trolig liten nytte å ta ekstra tilskudd av omega-3.

Les mer om symptomene på hjerneslag her.