Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Ungdom på skitur
Foto: Shutterstock

Skigåing – balsam for kropp og sjel

Det er få treningsformer som gir så helhetlig trening for kroppen som langrenn. Å gå på ski utfordrer kondisjonen og styrker armer, ben, mage og rygg, balansesenteret samt koordinasjonen.

Vi nordmenn er som kjent født med ski på beina, eller i hvert fall liker vi å tro det. Statistikk viser at det å gå på langrenn er en av de mest brukte og populære fritidsaktivitetene vi har. Langrenn kommer på en klar andreplass etter det å gå i skog og mark eller på fjellet. Hele fire av ti går regelmessig langrenn i følge Statistisk sentralbyrå.

De siste årene har skigåing i befolkningen økt, og man forventer en fortsatt økning i årene fremover. Det er kanskje ikke så rart, da skigåing er en treningsform som passer de fleste på tvers av alder og fysisk form.

Finn deg en treningspartner

Hva med å ha en fast dag i uka hvor du og kollegaen eller naboen spenner på dere skiene og går sammen? Det vil være positivt både sosialt og for helsen, og en super måte å komme seg ut i naturen på. Har du en avtale å forholde deg til er det ikke like lett å droppe økten når treningsmotivasjonen ikke er helt på topp.

Les også: Jobb sammen om sunnere vaner

Besteforeldre kan fint gå noen runder med barnebarna i lysløypa. Mange steder får stadig bedre og varierte lysløyper med traseer i alle mulige lengder og vanskelighetsgrader. I og med at mulighetene er så varierte, er det enkelt å tilpasse treningen det nivået man ønsker å legge seg på. Man kan for eksempel velge å ha en fast runde på 5 km, hvor man prøver å gå samme runde litt raskere fra gang til gang, eller gradvis øke distansen man går.

Bilde av fire personer på skitur.En avtale med en bekjent gjør det lettere å komme seg ut på tur.

Balsam for kroppen

Å gå langrenn er en av de beste treningsformene vi kan utøve – både når det gjelder utholdenhet, styrke, koordinasjon og fettforbrenning. Vi bruker flere store muskelgrupper samtidig, noe som gjør at vi også forbrenner mye.

Ønsker man å trene ben og sete muskulatur på en variert måte, kan man veksle mellom skøyting og klassisk stil. Ønsker man å fokusere på rygg, armer og mage, kan man legge inn noen lengre stakeøkter innimellom – hvor man bruker bena minst mulig. Du kan f.eks. se om du klarer å stake 1 minutt eller 50 tak bortover en lang flate før du går vanlig diagonalt igjen.

Langrenn er en ypperlig måte å trene kjernemuskulatur på. Vi får trent stabilisering av mage og ryggmuskulatur på en god måte. Utover dette vet vi at regelmessig fysisk aktivitet, gir oss mange gode helsegevinster tilbake: redusert kolesterol, lavere blodtrykk i opptil 24 timer etter treningen er utført, samtidig som risikoen for hjerte og karsykdom reduseres.

... og for sjelen

Det å komme seg ut i naturen, kan være påfyll i seg selv – det er mye vakkert å se på rundt deg og det kan være et svært kjærkomment pusterom i en ellers hektisk hverdag.

Tenk deg at du spenner på deg skiene, det er akkurat passe temperatur, solen skinner og det er nydelig dagslys ute. Med god stil flyter du lett igjennom langrennssporet – du passerer snødekte graner og istapper som henger ned fra hyttetakene. Noen spurver spiser takknemlig fra kornbåndene som en omtenksom hytteeier har hengt opp. Du puster inn frisk luft mens du gleder deg ved tanken på en varm kopp kakao når du er halvveis på runden din...

Skigåing kan på mange måter fungere som mindfullness – tilstedeværelse i øyeblikket.