Hopp direkte til innhold

Hjertevennlig julemat

- Det går fint an å kose seg med mat i jula uten at det går ut over helsa, sier Laila Dufseth, klinisk ernæringsfysiolog ved Feiringklinikken. Det er mye god mat som er sunn og hjertevennlig, og kan være et godt alternativ til juleribbe og pinnekjøtt.

– Ulike fiskeretter, rent kjøtt som stek og filet, samt kalkun er ypperlig hjertevennlig kost. Og det er masse spennende måter å tilberede grønnsaker på; sauterte rotgrønnsaker, rosenkål og asparges. Her er det bare å fråtse, sier Dufseth. En sky- eller rødvinssaus er lettere og har mindre fett enn de tradisjonelle sausene. Og fruktsalat eller bærsorbet kan være et ypperlig alternativ til julens kaloririke desserter.

Drikkevarer og snacks

Husk dessuten at drikkevarene kan utgjøre vel så mye av kaloriinntaket som maten. Forsyn deg med måte av akevitt og juleøl, og slukk tørsten med farris eller lettøl. Et godt råd er å drikke et glass vann eller farris for hvert glass vin.

Dufseth anbefaler for øvrig å sette frem mandariner og nøtter til knekking, som alternativ til sjokolade og julekaker.

Hverdag og fest

Det er imidlertid lov å smake både på marsipan og andre godsaker. Også her handler det om mengde. En god regel er å huske at det viktigste ikke er hva man spiser mellom jul og nyttår, men mellom nyttår og jul!

Hjertevennlig 3-retters middag

Lime- og estragonmarinert laks med salat og kapers
Ingredienser (4 porsjoner):

  • ca. 250g laksefilet
  • saft av 2 lime
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 2 ss olivenolje
  • 3 ss hakket frisk estragon
  • svart pepper fra kvern

Hvis du bruker fersk laksefilet, må du legge den i fryseren i to døgn først, slik at eventuelle parasitter dør.

Slik går du frem:

  1. Rens laksen, ta bort alle ben og skjær på skrå i tynne skiver (på samme måte som man skjærer gravlaks).
  2. Skjær bort den mørke randen, og legg skivene på et fat.
  3. Rør sammen limesaft, sukker og salt til alt er oppløst. Tilsett deretter olje og estragon.
  4. Hell marinaden over laksen. Pass på at marinaden kommer til overalt.
  5. La fisken stå 5-10 minutter før servering. Den skal bli litt hvit på utsiden, men fortsatt ha en rosa kjerne.
  6. Anrett laksen pent på tallerkner, og kvern over litt svart pepper. Server med salat, kapers og nybakt brød.

Juleskinke med chiliappelsin

Ingredienser (4 porsjoner)

  • 8 skiver juleskinke
  • 2 stk. appelsin
  • 1/2 stk. rød chili
  • 1/4 pk. ruccola

Slik går du frem:

  1. Skrell og skjær appelsinene i tynne fileter. Rens chilien for frø og finhakk den. Bland sammen appelsinfileter, chili og ruccola.
  2. Legg skinkeskivene utover et fat og ha over salatblandingen eller legg litt appelsinsalat på en og en skinkeskive, brett rundt og fest med en tannpirker. Server.

Juleskinken kan serveres med kokte poteter, grønnsaker og en julesalat.

Oppskriften er hentet fra Matprat.no.

Mangomoussekake med pepperkakebunn

Ingredienser (10 porsjoner):

  • 8 store eller 15 vanlige pepperkaker (gjerne fullkorns)
  • 3 ss flytende margarin
  • 6 gelatinblader
  • 3 dl kesam
  • 2 dl yoghurt naturell
  • 1.5 dl melis
  • 1 stor moden mango
  • 2-3 dl solbær eller bjørnebær
  • 4 pasjonsfrukter
  • 10 physalis

Slik går du frem:

  1. Knus pepperkakene i en kjøkkenmaskin eller morter, og tilsett margarin.
  2. Klem en form på ca. 1,5 liter med plastfolie, og trykk ut kakesmuleblandingen i bunnen.
  3. Legg gelatinbladene i bløt i kaldt vann.
  4. Bland kesam, yoghurt og melis.
  5. Skrell mangoen og ta ut kjernen. Kjør fruktkjøttet til en glatt pure i kjøkkenmaskin eller med en stavmikser, og bland den i kakefyllet.
  6. Ta opp gelatinbladene, og klem ut vannet. Smelt gelatinen på svak varme i ca. 1 dl av mangoblandingen.
  7. Visp gelatinen sammen med resten av fyllet, og hell det over kakebunnen.
  8. Sett kaken kaldt for å stivne, minst 2 timer.
  9. Kjør bærene til en saus i kjøkkenmaskin eller med en stavmikser.
  10. Skjær moussekaken i fine biter, og server med pasjonsfrukt, physalis og bærsaus.

Oppskriftene til forrett og dessert er hentet fra LHLs "Alle hjerters kokebok" (Cecilia Magnusson og Ørjan Klein).

Publisert 04.12.2012  Oppdatert 10.12.2013