Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hva inneholder julekakene?

Det er stor forskjell på kaloriinnholdet i julens sju kakesorter. Vet du hvilke julekaker du bør velge?

Det er viktigere å tenke på hva du spiser gjennom hele året generelt enn hva du spiser i jula. Men det kan også være greit å vite at det du velger å spise kan utgjøre en forskjell.

De tradisjonelle julekakene er ikke så store kaloribomber sammenliknet med mange andre kaker. Men man spiser gjerne mer enn én kake, og dessuten så mye annet i julen. Hvilke julekaker har flest kalorier, og hvilke har færrest? Kanskje julebaksten ikke er så ille som du fryktet?

Mengden kaker, ikke kaloriene

Du kan trygt kose deg med den julekaken du liker best! Det er ikke nødvendigvis et mål for deg å spise færrest mulig kalorier. Har du problemer med å legge på deg, kan du f.eks. godt velge blant de kaloririke alternative. Det kan du også gjøre hvis du vil holde vekta, men tenk da på mengden du spiser.

Kjøpekaker mindre kaloririke

Vi gir deg her en liten oversikt over hva de ulike kakene inneholder, både kjøpte og hjemmelagde. Til høyre finner du en tabell med kaloriinnhold i noen julekaker. Generelt sett er kjøpte julekaker mindre kaloririke enn hjemmelagde, ettersom de kjøpte er relativt små og ikke så kompakte.

Når det gjelder hjemmelagde julekaker, kommer næringsinnholdet helt an på den enkeltes oppskrift og størrelsen på kakene, så det er umulig å si nøyaktig hva akkurat dine kaker inneholder.

Berlinerkranser

Kjøpte berlinerkranser har ca. 30 kalorier per stykk, mens en hjemmelaget har ca. 55-60 kalorier.

Goro

Kjøper du Goro, eller “Gode råd”, på boks, får du som regel veldig tynne kaker som er relativt kalorifattige, fra 25 til 40 kalorier per stykk. Hjemmelagde goro inneholder generelt mer fett og er litt tyngre, så de har nærmere 60 kalorier per stykk.

Krumkaker

Kjøpe-krumkaker kommer i litt ulike størrelser, men inneholder omtrent 90 kalorier per stykk. I hjemmelagde er det litt mer "mat" i krumkakene, og de inneholder derfor fra 80-130 kalorier per stykk.

Kransekake

Ernæringsmessig sett er kransekake ikke så ille, den inneholder mye mandler, som er en næringsrik nøtt med blant annet mye enumettet fett. Men kransekake inneholder også mye sukker, i form av melis, og relativt mye kalorier per 100 gram (nesten 500).

En halv gjennomsnittlig kransekakering har omtrent 100 kalorier, men det avhenger igjen av hvor stor ringen er. En kransekakestang på lengde med en pekefinger har også rundt 100 kalorier.

Tips: Dersom du skal lage kransekake selv, sparer du noen kalorier på å lage sukkerfri kransekake. Melisen kan byttes ut med for eksempel Sukrin-melis. Det reduserer kaloriinnholdet med over 40 prosent.

Pepperkaker

Små kjøpepepperkaker på boks (f.eks. små hjerter) er blant de minst kaloririke av kakene.

De små pepperkakene fra Bjørken har ca. 16 kalorier, 0,6 gram fett og 2,4 gram karbohydrater per stykk.

Berthas pepperkakehjerter har ikke så mye mer; bare rundt 19 kalorier, 0,8 gram fett og 2,7 gram karbohydrater per stykk.

Sætres Beste Pepperkaker og Sætres Figurbakte pepperkaker har omtrent 31 kalorier, 1 gram fett og 5 gram karbohydrater per stykk.

Kjøpepepperkaker har ca. 400-450 kalorier per 100 gram, ca. 17 gram fett, 6 gram protein, 70 gram karbohydrater og 30 gram sukker.

Dette er ikke så forskjellig fra typiske hjemmebakte pepperkaker. Kaloriinnholdet i hjemmelagde pepperkaker vil som sagt avhenge av oppskriften og hvor store kakene er. En pepperkakemann vil f.eks. ha ca. 60 kalorier.

Smultringer

En smultringer kanskje ikke stort mer enn "en ring med smult omkring", men en liten ring gir allikevel så mye som 130-140 kalorier pr stykk à ca. 30 gram.

Tips: I stedet for å koke smultringene i smult, kan du prøve å bake dem i ovnen ved hjelp av en donutpanne, et donutjern, eller kjevle ut og stikk ut smultringer.

Litt sunnere julekaker

Her er noen annerledes julekaker som er litt sunnere og litt mindre kaloririke enn de vanlige variantene.

Sukkeret i disse oppskriftene kan helt eller delvis erstattes med sukrin, som er et søtningsstoff uten kalorier og sukker. Du kan nok også benytte andre søtningsmidler, men dette har ikke vi testet ut. Sukker kan også byttes ut med lik mengde eplemos, men da må du redusere den øvrige væskemengden litt.

Det er forholdsvis lite fett i disse oppskriftene, så om du bruker smør eller margarin spiller ikke så veldig stor rolle. Du kan også bruke lettmargarin, men konsistensen blir da ikke fullt så sprø.

Halvparten av smøret/margarinen kan også byttes ut med most avocado, kesam eller gresk yoghurt, men kakene blir også da litt mykere.