Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Se opp for salt julemat

Vær forsiktig med saltbøssa i jula. Det meste av julematen er nemlig allerede mer enn salt nok.

I 2013 gjorde Forbrukerrådet en undersøkelse av saltinnholdet i blant annet julemat, og resultatet var urovekkende. I hele år har det vært mye oppmerksomhet rettet mot salt i maten, og mange matvareaktører har tatt grep.

I oktober fikk helse- og omsorgsminister Bent Høie overlevert deres mål for saltreduksjon, for eksempel maks 1,9 gram salt per 100 gram pølser, 1,6 gram salt i posteier og 0,8 gram i ferdigretter innen 2018.

Vi har sjekket status på saltinnholdet i juleproduktene som ble undersøkt av Forbrukerrådet i 2013.

Denne sjekken viser at det har skjedd forholdsvis lite med saltinnholdet i disse siden sist: 

Produkt: Salt, gram, 2013 Salt, gram, 2014

bilde av grønn pil som peker nedover.  Julesylte, Gilde (i skiver)

4,0 3,0

bilde av rød pil som peker nedover.  Julesylte, Nordfjord (i skiver)

4,0 4,8

bilde av grønn pil som peker nedover.  Kokt juleskinke, lettsaltet og lettrøkt, Matmester’n

3,5 2,1

bilde av et =-tegn  Julemør, Nordfjord

3,0 3,0

bilde av grønn pil som peker nedover.  Julepølse grov, Nordfjord

2,5 1,8

bilde av rød pil som peker oppover.  Juleskinke, røkt på bøkeflis, Nordfjord

2,5 3,0

bilde av grønn pil som peker nedover.  Grov pølse til pinnekjøtt, Stranda

2,4 2,1

bilde av grønn pil som peker nedover.  Julepostei med bacon, Mills

2,4 2,3

bilde av rød pil som peker oppover.  Ferdig kokt juleskinke u/svor, Gilde

2,0 2,1

bilde av =-tegn  Vossakorv, Gilde

2,0 2,0

bilde av grønn pil som peker nedover.  Grove medisterkaker, Nordfjord

2,0 1,8

bilde av rød pil som peker oppover.  Kokt julepølse, Gilde

1,8 2,0

bilde av =-tegn.  Medisterkaker, Gilde

1,8 1,8

bilde av =-tegn.  Julepølse røkt, uten skinn, Gilde

1,8 1,8

bilde av rød pil som peker oppover.  Barnas nissepølse, Gilde

1,8 2,0
     
     

Produkter med høyere saltinnhold enn i 2013 er markert med rødt, produkter med lavere saltinnhold er markert med grønt. 

De mest positive funnene er at saltinnholdet i Gildes julesylte i skiver nå er 25 prosent lavere (men merk at Gildes julesylte i bit har 4,5 gram salt per 100 gram), og med 40 prosent i Matmester’ns Kokt juleskinke, mens det er 28 prosent lavere i Grov julepølse fra Nordfjord. 

Tallene er hentet fra produktenes innholds- og næringsdeklarasjoner på emballasjen, med forbehold om mulige trykkfeil. 

I tillegg har vi utvidet undersøkelsen med flere juleprodukter på markedet, noe som kan brukes som grunnlag for senere sammenlikninger. Oversikten er ikke uttømmende.

  • Produkter som inneholder mer enn 1,25 gram salt per 100 gram vare har et høyt saltinnhold.
  • Produkter med mindre enn 0,3 gram salt per 100 gram har et lavt saltinnhold.
  • For voksne menn og kvinner anbefales et daglig saltinntak på 5-6 gram.

Ferdige middagsretter:

Merke: Produkt: Salt per 100 gram (gram): Salt per porsjon (gram):
Fjordland Kveite med Sandefjordsmør 0,62 3,2
Fjordland Kalkunbryst med rødkål og poteter 0,70 3,4
Fersk & Ferdig

Kalkuntallerken

0,70 3,5
Fjordland Julestek med rødkål, mandelpoteter og tyttebær 0,83 4,3
Fjordland Medisterkaker med surkål og poteter 0,91 4,9
Fjordland Juletallerken (ribbe, medisterkake og pølse) 0,93 5,86
Fjordland Pinnekjøtt med Vossakorv 1,25 7,45
Fersk & Ferdig Juletallerken 1,25 6,6
Fersk & Ferdig Pinnekjøtt-tallerken 2,75 16,9

I 2012 ble det solgt over 400 000 porsjoner julemiddager fra Fjordland. Som tabellen viser, inneholder disse en stor mengde salt sammenliknet med det anbefalte saltinntaket som er 5-6 gram per dag. Vi har ikke hatt mulighet til å undersøke endringer i saltinnhold i alle disse produktene, men saltinnholdet i Juletallerken ser ut til å være er 2 prosent høyere enn i 2013.

Én porsjon Fersk & Ferdig Pinnekjøtt-tallerken har ifølge næringsdeklarasjonen mer enn tre ganger mer salt enn det som anbefales for en hel dag, og burde vært merket med varseltrekant!

Salt i julepølse

Pølse spiser vi året rundt, men i juletiden blir pølser plutselig høystatusmat. Men det er betydelige forskjeller i saltinnhold mellom de ulike pølsetypene på markedet.

Merke:  Produkt: Salt per 100 gram (gram): 
Frist Price Julepølse 1,6
Leiv Vidar Julepølse 1,7
COOP X-tra Julepølse 1,8
Gilde Kokt julepølse 1,8
Folkets Vossakorv 1,8
Nordfjord Lettrøkt julepølse 1,9
Gilde Kjøttrik julepølse 1,9
Gilde Røkt julepølse 2,0
Gilde Julepølse uten skinn 2,0
COOP Julepølse Hampshire 2,0
Gilde Grov julepølse 2,4
Nordfjord Julepølse, grov 2,5
Nordfjord Julemør 3,0

Salt i kjøttpålegg


En skive vanlig, kokt skinke inneholder omtrent ¼ gram salt. Mange av påleggsfavorittene på julebordet inneholder mye mer, så vær obs på mengden du spiser.

Merke: Produkt: Salt per 100 gram (gram): Salt per skive (gram):
COOP Skinkestek 0,5 <0,10
Folkets Skinkestek 1,2 0,13
COOP Julesylte 1,7 0,20
First Price Ribberull 1,9 0,24
First Price

Sylte

2,0  
Nordfjord

Juleskinke med honning og sennep

2,0 0,40
Gilde Skinestek med julens krydder 2,1 0,35
Gilde Skinestek med honning og sennep 2,3 0,35
Gilde Ribberull 2,3 0,35
Best Pris (Rema 1000) Julesylte 2,5 0,30
Gilde Ribberull med sennep og dill 2,5 0,38
Gilde Julesylte (i skiver) 3,0 0,45
Gilde Julesylte (bit) 4,5  
Nordfjord Julesylte 4,8 0,58

 

Salt i julens leverpostei

Merke: Produkt: Salt per 100 gram (gram) Salt per porsjon (til én brødskive)
Gilde Ovnsbakt grov julepostei 1,8 0,27
Grilstad Julepostei 1,8 0,27
Gilde Ovnsbakt julepostei med julens krydder 1,9 0,29
Mills Julepostei toppet med juleskinke 2 0,30
Gilde Ovnsbakt julepostei 2 0,30
Mills Julepostei toppet med bacon 2,3 0,35

 Salt i ost: 

 Merke:  Produkt:  Salt per 100 gram (gram):  Salt per skive (gram):
 TIne  Edamer  1,5  0,15
 Tine  Gräddost  1,3  0,13
 Arla  Dansk gräddost, skivet  1,7  0,24
 Tine  Julebrunost  0,7  <0,1
 Landana  Baby-Edamer (Hollandsk)  2,6  0,26

 Salt i julens fiskepålegg:

Merke: Produkt: Salt per 100 gram (gram): Salt per porsjon (til én skive):
Delikat Julesildesalat 2,0 0,50
Fiskemannen Røkt laks 3 0,48
Lerøy Røkt laks 3 0,66
Stabburet Julesild 3,6 0,72
Godehav Einerrøkt laks 4  
Delikat Julesild 4,3 0,86
Stabburet Juleansjos 7,3 0,73

Husk at et høyt saltinnhold bare er én faktor, og at produkter med mindre salt ikke nødvendigvis er generelt sunnest.

For eksempel er mange av fiskeproduktene relativt rike på salt, men å spise fisk som pålegg o.l. er likevel fornuftig. Men det kan altså bli for mye av det gode.

Salt i juleskinke og julestek:

Merke: Produkt: Salt per 100 gram:
COOP X-tra Juleskinke  
Gilde Bayonneskinke 0,75
Gilde Julens skinkestek med salt og pepper 1,1
COOP Bayonneskinke 1,8
COOP Kokt juleskinke 2,0
COOP Kokt juleskinke uten svor 2,0
Matmester´n Lettrøkt juleskinke 2,1
First Price Juleskinke med svor, ferdigkokt 2,1
Gilde Kokt juleskinke uten svor 2,1
Nordfjord kokt juleskinke, røkt 3,0

For de fleste friske personer med velfungerende nyrer er det ikke noe problem for kroppen å håndtere et midlertid høyt saltinntak.

Hos mange pasienter kan imidlertid et plutselig høyt saltinntak gjøre at kroppen holder på mer væske, slik at blant annet blodtrykket øker.

Væskeopphopning i kroppen er problem for blant annet pasienter med hjertesvikt, da det belaster hjertet og kan føre til oppblåsthet og tungpusthet.

Publisert 18.12.2014