Hopp direkte til innhold

Lussekatter uten gluten og egg

Bilde av ferdigstekte lussekatter på fat.

Lussekatter er det tradisjonelle bakverket som hører til Lucia-feiringen. Lussekattene bakes med safran som symboliserer sola og lyset, og spiralformene som er et gjennomgående tema i de ulike figurene i bakverket, er eldgamle symboler på sol og liv.

I Norge har Lucienatt eller Lussinatt, natten til 13. desember,  vært forbundet med mye overtro og onde makter. Ifølge gammel folketro var alle slags onde krefter løs denne natten da lys og mørke kjempet om makten. Husdyrene fikk gjerne noe ekstra godt, en «lussebit», for å verne seg mot onde makter den farlige lussenatten. Etter hvert ble det skikk at også menneskene fikk en ekstra god frokost Lucia-dagen1.

Ingredienser

  • 3 dl kesam eller kvarg
  • 3 dl vann
  • 6 ss smør
  • 1 pakke fersk gjær
  • 1 ½ dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 gram safran eller gurkemeie
  • 70 gram jyttemel
  • 500 g lyst glutenfritt mel
  • 2 ss fiberhusk
  • Pensles med sukkerlake (vann og sukker)
  • Rosiner til pynt

Fremgangsmåte

Bland kvarg/kesam med lunkent vann og tilsett fiberhusk og jyttemel. Bland godt. Tilsett smeltet smør, gjær og mel. Elt godt i kjøkkenmaskin og la heve i ca ½ time. Trill ut og form lussekatter.

La dem heve under plast i 20-30 minutter.

Stekes på 225 °C i 12-15 minutter.