Hopp direkte til innhold
Matoppskrifter

Grovere julegrøt

Ingen jul uten grøt! Grøten kan med ett enkelt grep gjøres litt grovere og mer mettende.

Du kan enkelt lage en lettere riskrem av denne grøten ved å bytte ut pisket krem med mager kesam.

Til 2 porsjoner

  • 1 ½-2 dl vann
  • 60 g grøtris (ca. 4 spiseskjeer)
  • 100 gram kornblanding, f.eks. en blanding av ruggryn, havregryn, 4-korn el.l. (ca 2 dl)
  •  ½ liter lettmelk (eller mandelmelk)
  • ¼ teskje salt eller seltin
  • ½ teskje vaniljesukker (kan sløyfes)

Kok opp vann i en gryte, tilsett ris og kornblanding og rør i ca. 1 minutt. Senk platen til middels varme. Tilsett melken og kok opp igjen under omrøring. La alt koke på svak varme under lokk i ca. ½ time, rør ofte underveis.

Tilsett litt salt/seltin og eventuelt vaniljesukker. Dersom grøten virker for tynn kan du la den koke videre uten lokk.

Visste du at...

  • ...at grøt er den eldste varmretten vi har i Norge? Risengryn kom imidlertid ikke til Norge før på 1300-tallet.
  • ...riskrem, som lages av rester av risgrøt, er den mest populære juledesserten i Norge?
  • ... du kan lage en lettere riskrem av denne grøten ved å bytte ut pisket krem med mager kesam, Skyr naturell eller gresk yoghurt?