Hopp direkte til innhold

Grateng med ristet blomkål og tomat

Når du rister blomkål i ovnen, får den en god karamellisert, nesten nøtteaktig smak. Server denne grønnsaksrike gratengen som tilbehør til litt stekt kjøtt, kylling eller fisk, og gjerne med litt salat ved siden av. En sunn og smakfull avveksling til poteter eller ris.

Ingredienser for to til tre porsjoner:

  • 1 stor blomkål (ca. 500 gram)
  • Salt og pepper etter smak
  • 1 ss olivenolje
  • 1 rødløk i tynne skiver
  • 2 båter hvitløk
  • ½ ts tørket timian (eller 1 ts frisk)
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 kryddermål kanel (ca. 1/5 ts)
  • 2 egg
  • 2 ts finhakket gressløk eller dill
  • 2 dl revet lettere hvitost

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 225°C. Del blomkålen opp i én cm tykke skiver. Bland det med olivenolje, salt og pepper. Legg blomkålskivene utover et stekebrett dekket med papir eller folie.

Bak blomkålen i ovnen i 15-20 minutter, til bitene er møre og lett brune. Snu gjerne skivene etter omtrent halve tiden. Ta dem så ut av ovnen og del dem opp i mindre biter. Legg blomkålbitene over i en bolle og skru ovnen ned til 200°C. 

Mens blomkålen står i ovnen, steker du løk på middels varme i en stekepanne i omtrent dem minutter, til løken er mør og blank. Tilsett litt salt, hvitløk og timian, og stek videre i ett minutt.

Tilsett hakkede tomater, kanel og pepper, og la det koke opp. La sausen småkoke på svak varme i 10-15 minutter. Smak til med mer krydder hvis du vil.

Smør en ildfast form med litt olje. Bland blomkålbitene med sausen, og helldet hele over i den ildfaste formen.

Pisk eggene med en gaffel, og pisk inn 2/3 av osten. Hell eggene jevnt over blomkålen og tomatsausen. Strø resten av den revne osten på toppen, og dryss med hakket gressløk.

Stek gratengen på 200 °C i ovnen i 30 minutter, til toppen begynner å bli brun. La den hvile i fem minutter før servering.

Næringsinnhold per porsjon (av to porsjoner):

Energi 378 kcal
Fett 20 g
Hvorav mettet fett 7 g
Karbohydrater 17 g
Fiber 9 g
Protein 29 g
Salt 1 g

Publisert 10.03.2014