Hopp direkte til innhold
Bilde av en bolle med grovere grøt toppet med mandler og valnøtter.
Du kan enkelt lage en lettere riskrem av denne grøten ved å bytte ut pisket krem med mager kesam.

Ingen jul uten grøt! Grøten kan med ett enkelt grep gjøres litt grovere og mer mettende.

Til 2 porsjoner

  • 1 ½-2 dl vann
  • 60 g grøtris (ca. 4 spiseskjeer)
  • 100 gram kornblanding, f.eks. en blanding av ruggryn, havregryn, 4-korn el.l. (ca 2 dl)
  •  ½ liter lettmelk (eller mandelmelk)
  • ¼ teskje salt eller seltin
  • ½ teskje vaniljesukker (kan sløyfes)

Kok opp vann i en gryte, tilsett ris og kornblanding og rør i ca. 1 minutt. Senk platen til middels varme. Tilsett melken og kok opp igjen under omrøring. La alt koke på svak varme under lokk i ca. ½ time, rør ofte underveis.

Tilsett litt salt/seltin og eventuelt vaniljesukker. Dersom grøten virker for tynn kan du la den koke videre uten lokk.

Visste du at...

  • ...at grøt er den eldste varmretten vi har i Norge? Risengryn kom imidlertid ikke til Norge før på 1300-tallet.
  • ...riskrem, som lages av rester av risgrøt, er den mest populære juledesserten i Norge?
  • ... du kan lage en lettere riskrem av denne grøten ved å bytte ut pisket krem med mager kesam, Skyr naturell eller gresk yoghurt?

Publisert 17.12.2015