Hopp direkte til innhold
Bilde av ferdig brød i rødrutete kjøkkenhåndkle.

Prøv å bake ditt eget brød. Disse brødene er grove og saftige, inneholder lite salt og holder seg ”ferske” flere dager i strekk.

Ingredienser til 2 store eller 3 små brød

Ingredienser:

  • l liter lunkent vann
  • 2 ss olje (raps eller oliven)
  • 1 pk tørrgjær
  • 2 dl helkorn (bygg eller hvete) som har ligget og svellet i litt lunkent vann i 2-3 timer
  • 2 dl linfrø
  • 2 dl kruskakli
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl sammalt hvete grovmalt
  • ca. 8 dl sammalt hvete finmalt
  • Maks én ts salt 

Fremgangsmåte

Legg gjæren i en stor bolle, hell i litt vann og rør ut gjæren. Ha i resten av vannet og oljen. Ha deretter i helkorn (la vannet renne av først), linfrø, kruskakli, havregryn og salt. Rør deretter i melet.

La deigen heve under et håndkle i 1/2-1 time. Elt ut deigen, ha den i to smurte brødformer, og la den etterheve i ca. 1/2 time. Stek deretter i ovnen på 190°C  i ca. 50 minutter.

Næringsinnhold pr. porsjon = 1 brødskive

Energi    126  kcal
Fett    2,8 g (20 E%)
hvorav mettet fett 0,3 g
Karbohydrater 17,5 g (56 E%)
Hvorav sukkerarter  0,7 g
Fiber    5,3 g (8 E%)
Protein    4,9 g (16 E%)
Salt     0,2 g

(Energiprosenten, E%, viser fordelingen av energi fra fett, karbohydrater, fiber og protein i måltidet)

Publisert 13.10.2014