Hopp direkte til innhold

Sommer og solbeskyttelse

Bilde av en kvinne i syden som soler seg ved et basseng. Hun er kledd i T-skjorte og hatt.
Er du organtransplantert eller har atopisk eksem, bør du være ekstra påpasselig i solen. Reiser du på ferie til for eksempel Hellas, er du nærmere ekvator. Bruk høy faktor og ta pauser i skyggen.

Solens skarpe stråler treffer deg uansett om du går i byen, jobber ute, sykler eller soler deg på stranden. Har du atopisk eksem eller er organtransplantert, bør du være oppmerksom på at det er spesielle råd for soling og bruk av solkrem.

Alle bør smøre inn de områdene på kroppen som solen treffer med en god solkrem, og glem ikke å smøre barna som er ute og leker. På dager med lette skyer, kan faktisk så mye som 90 prosent av UV-strålene gå gjennom skylaget, derfor bør du smøre deg med solbeskyttende krem da også.

Overdreven soling uten beskyttelse kan gi økt aldring av huden, og medføre risiko for varige hudskader, blant annet hudkreft.

Sol og atopisk eksem

De fleste som har atopisk eksem opplever at naturlig sol gir bedring i eksemet. Barn med atopisk eksem kan imidlertid være ekstra følsomme for solforbrenning, og må derfor følge rådene om sol og solbeskyttelse ekstra nøye.

Det er dokumentert at klimabehandling, sol og saltvann, har gunstig effekt på bl.a. atopisk eksem. Men den ultrafiolette UV- strålingen kan samtidig være skadelig, og derfor er det viktig å beskytte huden og ikke oppholde seg lenge i solen uten beskyttelse.

Samtidig mener mange hudleger at 10 til 15 minutter i solen kan være bra for å bygge opp kroppens innhold av D-vitaminer.

Hvis eksem er under behandling, bør du være klar over at man bør unngå å smøre med både kortisonkrem, som for eksempel Elocon, og kalcineurinhemmere, som Elidel og Protopic, før soling. Kortison inaktiveres av solen. Ved behov kan både disse kremene og kortison påføres om kvelden etter soling. Hvis det er nødvendig å smøre på dagtid med kortison, bør du vente minst 30 minutter etter smøring før du går ut i solen.

Det finnes behandlingsturer til utlandet for barn og ungdom med atopisk eksem, via Statens Behandlingsreiser. Få mer informasjon om behandlingsreiser og hvordan du søker.

Når du smører med solkrem, gir denne umiddelbar effekt. Men smør deg gjerne 15 til 30 minutter før du skal ut i solen, slik at kremen rekker å trekke godt inn i huden. Når du kommer på stranden kan du godt gjenta innsmøringen slik at du er sikker på at alle deler av kroppen er dekket. Hvor ofte du bør gjenta smøringen avhenger av dine gjøremål, men rundt hver annen time er anbefalt.

Hvis du er fysisk aktiv og svetter, eller bader og frotterer deg med håndkle bør du gjenta innsmøringen.

Sol og medisiner

Enkelte medisiner gjør at sollys kan føre til skade på huden. Bruker du en medisin som kan gi slike hudreaksjoner, bør du beskytte deg godt eller eventuelt holde deg helt unna sola. En rekke vanlige medisiner kan gi slike reaksjoner. Det er viktig å alltid lese pakningsvedlegget for å finne ut om dette er en bivirkning for den medisinen som du bruker. Ved usikkerhet om hvordan du skal forholde deg må du søke råd hos apoteket eller lege.

Hudreaksjoner ved soling kan være en sjelden bivirkning ved enkelte medisiner, mens hos noen medisiner er overfølsomhet for sollys svært vanlig og brukere skal i verste fall unngå sollys helt. Snakk med legen din om dette. 

Soling etter organtransplantasjon

Immundempende medisiner er livsviktige for de som har gjennomgått en organtransplantasjon, som hjertetransplantasjon eller lungetransplantasjon. Disse gis for å bevare det nye organet, men denne medisinen gjør at huden er mer følsom for sol og øker derfor risikoen for å utvikle hudkreft. Det er svært viktig at du som bruker immundempende medisiner, som Sandimmun Neoral, beskytter deg mot solen. Ved forandringer i huden må legen kontaktes.

Hvis du er organtransplantert og bor i Norge, må du bruke solkrem i perioden mai til september, og særlig på forsommeren, fordi huden i denne perioden ikke er forberedt på solen. Også på dager med lett skydekke skal det smøres med solkrem. 

Følg ellers de generelle rådene om sol og solbeskyttelse, men bruk solkrem med høyere faktor enn generelt anbefalt. Faktor 30 til 50, spesielt i ansiktet og brystet, på ørene, issen og hendene, anbefales til personer som står på immundempende medisiner. 

Slik velger du rett solkrem

En solkrem skal først og fremst beskytte mot solens farlige stråler, UV-strålene. Velg en krem som gir beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. En kombinasjon av fysiske og kjemiske filter vil du også finne i mange solkremer. 

Solkrem med fysisk filter blir gjerne liggende som et hvitt lag utenpå huden. Dette filteret reflekterer solstrålene bort fra huden. 

Solkrem med kjemisk filter trenger ned i huden og stopper solstrålene gjennom en kjemisk prosess. Den er ofte lettere å smøre ut. 

Noen reagerer på solkrem. Så hvis du opplever å bli stadig mer rød i huden, klør, tror du er blitt "solbrent", smører på mer og blir stadig verre, kan det være en allergisk reaksjon. Siden det ofte er de kjemiske filtrene man reagerer på så bør du prøve en solkrem med fysiske filter.

I tillegg bør du tenke på hvor i verden du oppholder deg, og hvilket behov du har, slik at du kan velge riktig solkrem. Oppholder du deg nær ekvator, bør du bruke høyere faktor og ev. ta en "timeout" i skyggen et par timer midt på dagen. 

En del kremer inneholder substanser som absorberes i huden, og som i verste fall kan helseskadelige. Ved valg av krem er det viktig å bruke sunn skepsis, unngå ekstra kjemikalier som bl.a. parfyme, tenke på behovet ditt og ved usikkerhet snakke med ansatte på apoteket.

Les Forbrukerrådets solkremtest 2015 her.

Barn og solkrem 

Det er viktig at barn lærer gode solvaner og at de voksne er gode rollemodeller, også når det gjelder å bruke solbeskyttelse. Om de lærer hva som er bra med sola og hva som er for mye, så kan de slippe mange episoder med vond solbrenthet.

 • Barn under 6 måneder bør ikke være i sola, og barn under et år bør ikke oppholde seg i direkte sol.
 • Litt sol er bra, men på solrike sommerdager bør vi sørge for at barna har mulighet for flere pauser i skyggen. Tenk hva som kan være mest behagelig for barnet.
 • Solkrem er viktig på bar hud, men bør ikke være den eneste måten vi beskytter barnet på.
 • Har barna svettet, badet eller vært lenge i solen midt på dagen, bør de smøres på nytt.
 • La det bli en vane å ha med solkrem i barnehagen - og i skolesekken.
 • Gi rikelig med drikke.

Les mer om barn og sol hos Kreftforeningen.

Slik bruker du solkrem riktig:

 • Vær raus med solkremen. Bruk en stor håndfull med krem, tilsvarende 40 ml (ca. to spiseskjeer) for voksne og en barnehånd (20 ml) for barn. Påsmøres det et for tynt lag, kan den solfaktoren du benytter reduseres. Eksempelvis vil faktor 15 i tynt lag, kun tilsvare faktor 3-5.
 • Bruk solkrem med minst SPF 15. I Norge er faktor 15 med UVA-beskyttelse nok for de fleste hvis du smører jevnt og rikelig. I solrike land er høyere faktor nødvendig. Smør ofte, minst hver andre til tredje time.
 • Sol deg sakte. Sjokksoling kan gi solbrenthet, flassing og soleksem. Huden trenger tid til å bygge opp sitt naturlige forsvar mot solen.
 • Ta hensyn til hudtypen din. Velg krem uten parfyme eller be om hjelp på apoteket til valg av krem som kan passe for deg.
 • Dersom du har rødt hår eller lys hud, trenger du ekstra beskyttelse.
 • Ta pauser fra sola – unngå å bli solbrent. Mellom kl. 12 og 15, er solen sterk. Solen er også sterkere jo høyere over havet en kommer. Ved ekvator går solstrålene loddrett mot jorden, og veien gjennom ozonlaget blir kortere. UV-strålene øker derfor i intensitet, avhengig av nærheten til ekvator. Klær og skygge gir den beste beskyttelse mot UV-stråling.
 • Bruk klær, hatt og solbriller – det beskytter. Jo mer fargerike og tettvevde klær er, desto bedre beskytter de. Våte klær beskytter bare halvparten så godt som tørre klær. Klær med UV-beskyttelse kan være bra, f.eks. på stranda, i båt eller i land med ekstra intens sol. En solhatt med god skygge anbefales fremfor caps, da denne ikke beskytter nakken og ørene
 • Husk å smøre fotrygg, øreflipper, hender og isse
 • La kremen tørke før du tar på deg klær for å unngå flekker
 • Sjekk UV-varselet på nett både i Norge og på ditt feriested i utlandet

 

Apoteket kan hjelpe deg med å finne rett solkrem. Les mer hos Apotek1.