Hopp direkte til innhold
Tobakk og røyking

Billigrøyken din kan inneholde arsenikk eller rotteavføring

I fjor beslagla tollvesenet nesten 9,8 millioner ulovlige sigaretter. Mange av dem var falske og kan ha inneholdt både rotteavføring og arsenikk. Norge flommer over av billige smuglersigaretter, og LHL advarer mot at de kan inneholde særdeles giftige stoffer.

– Vanlige sigaretter er farlige nok, og disse smuglersigarettene er langt farligere, sier generalsekretær Frode Jahren, og advarer på det sterkeste folk mot å røyke dette.

Stadig mer, og bedre gjemt

Det er på tollvesenets lager på Svinesund at mange av de beslaglagte smuglersigarettene havner, forteller kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion øst. Hun forteller at de har hatt både mange og til dels store beslag av sigaretter i år. Det største enkeltbeslaget var i overkant av 45 000 sigaretter, og beslagene øker i omfang. Tollerne registrerer også at partiene er større og bedre gjemt enn tidligere.

Analyser foretatt av den internasjonale tobakksindustrien, Interpol og Europol, viser i tillegg at en stor andel av smuglersigarettene er falske og at innholdet i dem ofte ikke er deklarert på pakningen.

Avføring, sagflis og giftstoffer

– Ifølge rapporten er det funnet avføring fra rotter og kameler i smuglersigarettene, sier Frode Jahren, i tillegg inneholder de sagflis fra tobakksbiller.

Analysene viser også at de falske sigarettene oftere har et mye høyere innhold av tjære og nikotin, og at det også er funnet arsenikk, kadmium, benzen og formaldehyd.

Bare du... kan si ja til endringer.

Finn gode hverdagsråd eller prøve apper og verktøy som gjør det lettere å få det til.

https://helsenorge.no/baredu