Hopp direkte til innhold

Overvektig? Du har mindre skyld i det enn du tror

Er overvektige late, usunne eller mangler de viljestyrke? Ingen av delene, mener en av Nordens fremste eksperter.

– Overvektige mennesker er faktisk riktig gode til å slanke seg, spise mindre og gå på slankekur, sier professor og gastrokirurg, Peter Funch-Jensen, ved LHL.
Med mer enn 4000 slankeoperasjoner bak seg, er han en av Nordens ledende og mest rutinerte overvektskirurger.

Har du slitt med overvekt eller fedme over en lengre periode? Les mer om slankeoperasjoner her eller ta kontakt for en gratis konsultasjon.

Det som derimot gjør varig vektnedgang til et nært sagt umulig prosjekt for mange, er kroppens kompenseringsmekanismer. Disse er svært kraftige og legger føringer for den endelige sluttvekten. Mange sliter med å holde vekten etter slanking. Hvorfor er det så vanskelig og hva er det egentlig som skjer i kroppen ved vektnedgang?

Hormoner i ubalanse

Hormoner er signalstoffer med kraftig innvirkning på hvordan vi har det både fysisk og psykisk. Ved vektnedgang endrer hormoner og peptider seg drastisk. Disse regulerer sult- og metthetsfølelse og fører blant annet til at man ikke kjenner metthet på samme måte som før når man inntar et måltid. I tillegg senker det forbrenningen, noe som gjør at mange ender opp med å måtte leve på diett permanent. Selv etter flere år er disse nivåene fortsatt i ubalanse.  

– Forholdet mellom sult og metthetssenter blir ødelagt av fedmen, slik at kroppen tror at man skal ha en høyere vekt, forteller Funch-Jensen.

At man må kjempe med egen sultfølelse på tross av at man akkurat har spist, gjør prosessen krevende og for mange varer den livet ut.

– Når man går ned i vekt, tolker kroppen det som at den blir underernært, og trekker opp vekten ved å senke stoffskifte og utsondre hormoner slik at man ikke føler metthet, fortsetter han.

Når ønsket vekt er oppnådd, er kroppen fortsatt på sparebluss, slik at du forbrenner mindre enn en som veier det samme uten å ha slanket seg.

– Dette systemet kan nullstilles ved operasjon, forteller Funch-Jensen.  

En friskere hverdag

Om du lider av fedme eller overvekt og har andre sykdommer, som for eksempel diabetes, forhøyet blodtrykk, smerter i ledd, søvnapne eller andre plager, vil en slankeoperasjon kunne bedre eller fjerne symptomene helt. Dette motiverer kirurgen i arbeidet sitt.

– Vi får veldig tilfredse pasienter etter slankeoperasjoner. De går ned i vekt, får bedre selvfølelse, mindre sykdommer og et bedre liv, sier han.

Men Funch-Jensen legger ikke skjul på at man også må spise sunt og etablere gode vaner i det daglige.
– Det er bare så mye lettere å få det til når man nullstiller biologien, avslutter han.

Har du slitt med overvekt eller fedme over en lengre periode? Les mer om slankeoperasjoner her eller ta kontakt for en gratis konsultasjon.

Se video med slankeopererte Jorunn

Jorunn ble slankeoperert på LHL-klinikkene Feiring. Her deler hun sin historie og sine erfaringer med oss. Se video eller les om Jorunns erfaringer her.

Peter Funch-Jensen

Peter Funch-Jensen

Professor og spesialist i kirurgi og kirurgisk gastroenterologi

Peter Funch-Jensen er professor ved Aarhus Universitet i Danmark, og en av pionerene innen kikkhullskirurgi i Danmark. Han er en av Nordens ledende og mest rutinerte overvektskirurger, og har gjennomført mer enn 4000 slankeoperasjoner. Peter Funch-Jensen har undervist på en rekke slankeoperasjonskurs verden over, og har foretatt demonstrasjonsoperasjoner i mange land i Europa, Midtøsten og Canada.

Publisert 21.08.2017  Oppdatert 28.06.2018