Hopp direkte til innhold

Slik unngår du vektøkning etter slankeoperasjon

– Slankeoperasjonen er bare begynnelsen på et lettere liv, sier LHLs ernæringsfysiolog, Stine Fallingen Ødegård.

– Her har vi fet fisk, flere typer magert kjøtt, egg, frukt og grønnsaker.

Vi er i spisesalen på LHL-klinikken Feiring. Frokostbufféen for pasientene er i ferd med å danderes og settes fram i de lyse lokalene. Ernæringsfysiologen viser begeistret fram dagens utvalg. Ingen av matvarene er spesielt eksotiske eller overraskende, bare nøye utvalgt med ett mål for øyet: Å dekke pasientenes behov.

– Alt dette er sunn, bra mat som fint kan inngå i et sunt kosthold, sier Ødegård og legger til at nettopp kosthold er en av de viktigste nøklene til å holde vekta nede etter en slankeoperasjon.

Endring i vaner gir varig vekttap

Noen tror kanskje at en slankeoperasjon er en enkel vei ut av et omfattende problem, men det er bare til de får vite hva det innebærer. Betydelig nedgang i vekt krever betydelig innsats for å unngå å legge på seg igjen. Det viktigste å tenke på er:

  • Matvarevalg: Akkurat som tidligere gjelder det å få i seg variert kost. Begrens sukkerinntaket, spis rikelig med fisk, grønnsaker og velg vann som tørstedrikk.
  • Måltidshyppighet: Spis til faste tider. Da er det lettere å ha kontroll på hva du får i deg. Dessuten kan du ikke spise like store porsjoner som før, så hyppigere måltider må til.
  • Aktivitet: Hold deg i bevegelse minst 30 minutter hver dag. Det trenger ikke være avansert. En god spasertur kan være nok.

– Det er viktig å si at kostholdet og behovet for aktivitet vil variere fra person til person, men de som er aktive har størst sjanse for å lykkes med varig vekttap, sier Ødegård.

Oppfølging fra LHL etter slankeoperasjon

Det kan virke overveldende å ta fatt på hverdagen igjen etter en slankeoperasjon. Det tar tid før kroppen kommer i gjenge igjen, og du skal bli vant med mindre porsjoner og nye rutiner.

Vurderer du slankeoperasjon? Vi kan hjelpe deg.

Hos LHL er det kontroll og oppfølgingssamtaler både etter 6 og 12 måneder etter operasjonen.

– Om noen ønsker en ekstra prat utenom de faste kontrollene, er det bare å ta kontakt med oss, avslutter Ødegård.

Ansvarlig lege: Peter Funch-Jensen