Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Forskning og utvikling

Ny kunnskap fra forskning kan gi grunnlag for utredning, behandling og rehabilitering med god effekt. På den måten kan forsknings- og utviklingsprosjekter bidra til å gi personer med kroniske sykdommer et nytt liv med aktiv deltagelse i samfunnet.

LHL bidrar til forskning på forebygging av sykdom, pasienter med kronisk sykdom, pasientforløp og effekter av behandling. LHL genererer kunnskap gjennom forskning som gir oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Alt som kan knyttes opp mot hjerte-, kar- og lungesykdom, hjerneslag, afasi og slagrammede, kan være tema for en søknad via søkerorganisasjonen LHL.
Slik søker du midler fra Stiftelsen DAM

Snarveier til:

 

Forskningsprosjekter som LHL deltar i

 

Fettsyrer, blodlipider og hjerte- og karsykdom i Norge

Hovedmålet med prosjektet er å identifisere kostholdsfaktorer som er knyttet til død av hjerte- og karsykdom. Til tross for den sterke sammenhengen mellom kosthold, blodlipider og hjerte- og karsykdom finnes det ikke et nasjonalt system for å overvåke denne viktige risikofaktoren. I dette prosjektet ønsker vi å utvikle et nytt system for en nasjonal, årlig overvåking av kolesterolnivåer i befolkningen, og videre å knytte dette til kostholdet.

LHLs Hjertefond fullfinansierer lønnsmidler til en stipendiatstilling for Erik Arnesen.

Stipendiaten vil samtidig følge Ph.D.-programmet med de påkrevde kurs ved UiO.

Prosjektleder og hovedveileder er Kjetil Retterstøl (professor, dr. med.), og arbeidet skjer i samarbeid med Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Fürst Medisinsk Laboratorium, Oslo.

Doktorgradsprosjekter

Cerebral venetrombose i Norge – en langtidsoppfølging

Ekstern instans: Akershus Universitetssykehus.
Brukerorganisasjon: LHL Hjerneslag og Afasi.

Cerebral venetrombose (CVT) er den vanligste årsaken til hjerneslag hos unge voksne. Flest kvinner og yngre mennesker i de mest produktive familie- og arbeidsår rammes.

Hovedmålet med denne studien (NoCVT) er å beskrive forløpet og langtidsprognosen etter CVT i en representativ norsk befolkning og dermed bidra til bedre pasientbehandling og oppfølging etter CVT.

Digital støtte til egenomsorg ved hjertesvikt

Ekstern instans: Universitetet i Stavanger. Det helsevitenskapelige fakultetet

Prosjektet kan gi økt kunnskap om hvordan digital hjemmeoppfølging av pasienter med hjertesvikt kan støtte pasientenes egenomsorg etter utskrivelse fra sykehus, og positive samfunnsøkonomiske konsekvenser i form av færre konsultasjoner og innleggelser på sykehus.

Hjerte-lungeredning i sykehjem - beslutninger og samhandling

Ekstern instans: Universitetet i Oslo, Senter for medisinsk etikk (SME)

Etiske problemstillinger er vanlige mot livets slutt i sykehjem. Vi tror at spørsmål om man skal starte hjerte-lungeredning (HLR), eller ikke, er sentralt. Vi tror også at helsepersonell opplever slike diskusjoner som krevende. Prosjektet skal undersøke hvordan beslutninger om HLR tas, etiske problemer som er forbundet med HLR, og samarbeidet mellom helsepersonell og mellom sykehus og sykehjem.

LAST-long: Nytten av en kommunalt ansatt slagkoordinator

Ekstern instans: NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap

Mestring av fatigue etter hjerneslag med e-helseapp

Ekstern instans: Lovisenberg Diakonale Sykehus

 

Forskningsprosjekter

Utviklingsprosjekter