Kompistrening for kreftpasienter
Treningsoppfølging for kreftpasienter i hjemkommunen.
Prosjektleder: Jon Arne Sandmæl
Status: Avsluttet
Varighet: 2013 - 2015
Varighet: 2013 - 2015.
Prosjektets tittel: Sammen for mer aktivitet.
Fysisk aktivitet er gunstig for helsen og bidrar til å gjenvinne og bedre ulike fysiske og mentale funksjoner etter en kreftdiagnose. Flere studier viser også at pasienter som er fysisk aktive etter å ha gjennomgått kreftsykdom og behandling har bedre prognose med henblikk på økt overlevelse og redusert risiko for å få nye krefttilfeller. Mange kreftpasienter er inaktive og har vanskelig for å opprettholde et tilstrekkelig aktivitetsnivå på sikt.
Trene sammen, trene regelmessig
Kreftpasienter som har vært til rehabilitering på Røros har gitt tilbakemelding om at en av nøklene for å opprettholde aktivitetsnivået på lengre sikt er å ha noe fast å gå til, og noen å trene sammen med. Prosjektet skal gi mer kunnskap om treningsoppfølging i hjemkommunen er et hensiktsmessig tiltak for kreftpasienter for å øke og opprettholde fysisk aktivitetsnivå.
Det ble benyttet eksisterende treningskontakter fra Kreftforeningens prosjekt ”Treningskompis” i Trondheimsområdet, der frivillige bistår med veiledning og hjelp til kreftpasienter til å komme i gang med fysisk aktivitet, og man sammenlignet fysisk aktivitetsnivå mellom kreftpasienter som benytter ”Treningskompis” med de som får oppfølging som vanlig (dvs. råd om opprettholdelse av fysisk aktivitet).
Behovet for oppfølging og støtte varierer
Behovet for oppfølging varierer mye. Det er lettere å aktivisere seg selv i sommerhalvåret sammenlignet med vinterhalvåret, og pasienter som allerede har vært på et rehabiliteringsopphold kan ha kommet seg såpass at behovet for videre oppfølging hjemme ikke er like aktuelt som det kanskje ville vært tidligere i forløpet.
Prosjektgruppe
- Jon Arne Sandmæl, LHL-klinikkene Røros - prosjektleder
- Line Oldervoll, LHL-klinikkene Røros - veileder
Registrering av prosjektet
- Regional etisk komité: 2013/175
- Extrastiftelsen: 2012/3/0117
Ekstern finansiering
Prosjektet har mottatt støtte fra Extrastiftelsen helse og rehabilitering.