Tannsykdommer og hjertesykdom (2001)
Orale infeksjoner og hjerte/kar-sykdommer.
Prosjektleder: Lise Lund Håheim, Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten
Status: Avsluttet
Varighet: 2002 - 2004
Hovedveileder: Per Magnus, Nasjonalt Folkehelseinstitutt.
Bakgrunn
Infeksjoner i munnen er vanlig og mange har marginal periodontitt uten at de merker mye til infeksjonen. Slik infeksjon skiller ut stoffer som evner å irritere åreveggen og få blodplater til å klebe seg sammen. Bakterier er funnet i vev som hjerteklaffer og utposning på aorta.
Målsetting
Studere om sirkulerende antistoffer til orale bakterier er assosiert med hjerteinfarkt.
Metode
Serum fra helseundersøkelsen Oslo II i 2000 ble analysert for fire vanlige bakterier som er kjent for være årsak til marginal periodontitt, og C-reaktiv protein (CRP) som er et stoff som leveren produserer i respons til inflammasjon.
Det ble invitert 12 764 menn som tidligere var invitert til å delta i Oslo-undersøkelsen i 1972/73. I alt 6 580 menn deltok, hvorav 5 323 deltok i begge helseundersøkelser. De 548 mennene som hadde gjennomgått et hjerteinfarkt ble sammenliknet med 625 kontrollpersoner i samme alder som også deltok i Oslo II.
Gjennomføring
Serumanalysene for antistoffer for bakteriene Porphyromonas gingivalis (PG), Actinobacillus actinomycetemcomitans (AA), Tannerella forsythia (TF) og Treponema denticola (TD) ble foretatt ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og CRP ble analysert ved Ullevål universitetssykehus. Resultatene ble sammenholdt med spørreskjemainformasjon og serumanalyser fra helseundersøkelsene i 1972/73 og i 2000.
Resultater
Gjennomsnittlig nivå av antistoffer var høyere for kasus enn kontroller, men nivåene varierte mye. CRP-nivå var gjennomsnittlig høyere blant kasus enn kontroller (P=0.010), og det var en signifikant økende risiko med økende CRP-verdier (kvartile verdier) (p=0.016), men ikke for orale bakterier. Statistiske analyser viste at det var 30 % økt risiko for hjerteinfarkt når en av fire bakterier hadde høye verdier (OR 1.30; P=0.032) og tilsvarende når tre bakterier i kombinasjonene for anti-AA, anti-TD and anti-PG (OR 1.29; P=0.036) og anti-AA, anti-PG and anti-TF (OR 1.28; P=0.040).
Vitenskapelig betydning
Resultatene indikerer at det er en assosiasjon mellom orale bakterier og hjerteinfarkt. Assosiasjonen synes å være at det er en infeksjon som øker risikoen og ikke at det er en av disse fire bakteriene.
Videre forskning
Datamaterialet brukes videre i ny forskning. En doktorgradstipendiat ved Institutt for oral biologi skal se på oppfølging av dataene med hensyn på død av hjerte- og karsykdom.