Livskvalitet, helsestatus og mestringsevne hos kols-pasienter
Et doktorgradsarbeid om effekt av lungerehabilitering på fysisk og følelsesmessig funksjon.
Avhandlingen til Einar Haave tok opp begrepene helsestatus og livskvalitet i forbindelse med kronisk obstruktiv lungesykdom (kols), og et utvalg kols-pasienter henvist til fire ukers rehabilitering undersøkes med henblikk på helsestatus og livskvalitet før og etter rehabilitering pluss etter seks måneder.
Skiller mellom fysisk og emosjonell funksjon
For å få vite hvordan pasienter med kols fungerer og har det i dagliglivet er det vanlig å bruke spørreskjemaer i tillegg til fysiske tester. Spørreskjemaer for måling av selvopplevd helsestatus eller livskvalitet brukes jevnlig både i tverrsnittsstudier og til måling av endring over tid. Først i avhandlingen vises det at kols-pasienter i stor grad skiller mellom opplevelse av fysisk og emosjonell funksjon - for eksempel er det ikke slik at lav fysisk funksjonsevne nødvendigvis henger sammen med stor grad av engstelse eller nedstemthet. Dette tyder på at selvopplevd helsestatus og selvopplevd livskvalitet bør differensieres.
Rehabilitering: effekter på kort og lang sikt
Deretter undersøkes et utvalg av kols-pasienter - sammen med et mindre utvalg astmapasienter - på fysiske tester og spørreskjemaer før og etter et fire ukers hospitalbasert rehabiliteringsprogram. Spørreskjemaene besvares også seks måneder etter rehabilitering. Programmet ser ut til å ha positiv korttids-effekt på livskvalitet, selvopplevd helsestatus og på fysisk prestasjonsevne, men effekten går tilbake etter seks måneder. Angstnivået hos pasientgruppen endres lite over tid. Resultatene er nokså like for kvinnelige og mannlige kols- pasienter. Overraskende nok er det ikke samvariasjon mellom rehabiliteringseffekt målt ved fysisk testing og rehabiliteringseffekt målt ved bruk av spørreskjemaer. Pasienter som bor alene ser ut til å ha størst gevinst med hensyn til selvopplevd livskvalitet, spesielt for underkategorien sosial livskvalitet.
Prosjektgruppe
- Einar Haave, LHL-klinikkene Glittre - prosjektleder
- Torunn Ekeløf, LHL-klinikkene Glittre
- Siri Skumlien, LHL-klinikkene Glittre
- Lars Morland, LHL-klinikkene Glittre
- Asle Hoffart, Modum bad - veileder
- Michael Hyland, University of Plymouth - hovedveileder