Hopp direkte til innhold

Grønkjær helsesportsenter (2008)

Bilde av lavvoen med fire fornøyde karer utenfor.
En stor lavvo ble kjøpt og satt opp i utkanten av området. Lavoen ble kledd innvendig og beiset utvendig.

Grønkjær helsesportsenter har tidligere fått Extramidler for å tilrettelegge deler av skianlegget for funksjonshemmede. Dette prosjektet fullførte tilretteleggingen.

Prosjektleder: Ambros Nørstrud

Status: Pågående

Prosjektperiode: 2009 - 2010. 

Bakgrunn

Initiativtakere til Grønkjær Helsesportsenter var LHL Notodden, Handicappede Barns Foreldreforening og Grønkjær Skisenter. Målsettingen var å tilpasse bygg og anlegg for rullestolbrukere og andre funksjonshemmede og anskaffe nødvendig utstyr for utlån til aktiviteter, og å sørge for et oppvarmet garderobebygg for handicappedes behov før og etter treningen.

Tidligere var det bygget garderobeanlegg tilpasset funksjonshemmede, og det var bygget rampe til varmestue. I andre omgang skulle det skaffes utstyr til garderobene, og skiskytterarenaen skulle tilrettelegges for blinde og svaksynte Det skulle også opparbeides lett tilgjengelige sosiale møteplasser rundt om i terrenget.

Gjennomføring

Gulvet i tidtagerbua lå 80 cm over bakkehøyde. Ved å fylle fjellmasse utenfor inngangen ble bakkehøyden hevet slik at rullestoler kan kjøres rett inn. Tre døråpninger måtte utvides og det ble satt inn tre nye dører. Dessuten ble det støpt en plate utenfor inngangen.

Innkjøp av to elektroniske geværsett har gjort skiskytterarenaen brukbar for blinde og svaksynte. En stor lavvo ble kjøpt og satt opp i utkanten av området. Lavvoen ble kledd innvendig og beiset utvendig. På grunn av brannfaren ble det brukt fjellmasse på gulvplan og montert ildsted med hette i stedet for ovn.

En piggkjelke med staver ble kjøpt inn, og senteret fikk også kjelker i gave fra Lions. Dessuten ble det kjøpt inn hjertestarter og gjennom ført kurs i bruken av den. Sittelapper i reinsdyrskinn, oppbevaringskoffert til småutstyr og speil til garderobene ble også skaffet. To geværsystemer til bruk for synshemmede ble anskaffet.

Funksjonshemmede og funksjonsfriske barn med familier var målgruppen på våre to skidager, kalt skifester, på Grønkjær. Innsparing på budsjettet ga grunnlag for å søke om innkjøp av tandemsykler. Det er også trykket informasjonsbrosjyrer og plakater.

Videreføring

Den viktigste oppgaven nå blir å skape aktiviteter og få brukere av det utstyret som er anskaffet. Foreløpig har vi hatt best respons hos handicappede barn og synshemmede. For det nærmeste året planlegger vi en ny skifest med hovedvekt på barnefamilier. Vi har bestemt oss for at dette blir et fast arrangement i årene framover.

I styret har vi nå med oss en deltaker fra Lars Monsens TV-sendte strabasiøse kraftprøve, Uten Grenser. Vi håper å komme i kontakt med flere funksjonshemmede når hun forteller om turen på et åpent møte tidlig i mars.

Vi støtter årvisse arrangement for eldre, i regi av vårt lokale edresenter, der skyting med våre elektroniske gevær har blitt et populært innslag. Det blir flere skytearrangement for synshemmede, og vi jobber for å få åpen kafé enkelte helger. Dessuten vet vi at noen synshemmede venter på våren og tandemsykling.

 

Last ned sluttrapport