Hopp direkte til innhold

Pust og pæs (2007)

Bilde av turgjeng med gåstaver i fint vær.
Sosialt samvær og fysisk aktivitet for deltakerne i prosjektet.

Målet for prosjektet var å finne inaktive personer med kols og hjelpe dem over "dørstokken" slik at de via fysisk aktivitet kunne få en bedre hverdag og bedre livskvalitet.

Prosjektleder: Asbjørn Johnsen, LHL Byåsen

Status: Pågående

Prosjektperiode: 2007-2008.

Å bli kronisk lungesyk medfører for mange ofte isolasjon og inaktivitet. Årsakene til dette er mange, eksempelvis redsel for å få anfall eller bli tungpustet blant folk. Prosjektets mål var å nå de mest inaktive som hadde størst behov for motivasjon, kunnskap og trening.

Gjennomføring

Ved å motivere passive personer i egne rekker fant LHL Byåsen fram til en gruppe deltakere som ble tett fulgt opp og motivert til økt fysisk aktivitet, riktig trening og bedre kosthold. Første treningskveld møtte 15 deltakere til en times rening. Fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier, triminstruktør likemann og prosjektleder var til stede. Overnattingstur til Røros Rehabilitering var lagt inn som ekstra motivering.

Noen falt fra underveis, men fordi prosjektet stort sett benyttet gratis utstyr, var det midler nok til å sette i gang en ny gruppe i høsthalvåret. Disse fikk tur til Glittreklinikken.

Resultat

Etter at prosjektperioden var avsluttet, ble 12 personer med i en nystartet trimgruppe. Disse ble ledet av en av deltagerne som hadde gjennomført instruktørkurs. Alle kursdeltagerne fikk utdelt kokebøker med oppskrift på sunn mat. Det skapte stor begeistring, og mange sa de fikk økt motivasjon til å gjøre noe med kostholdet sitt.

 

Last ned sluttrapport