Hopp direkte til innhold

Er du plaget av åreknuter?

Åreknuter, eller varicer som det kalles på fagspråket, er svært vanlige og anses i de fleste tilfeller som en uskyldig medisinsk tilstand. Men åreknuter kan være både fysisk og psykisk ubehagelig og noen ganger behandlingstrengende, derfor er det mange som velger å oppsøke hjelp nå som behandlingsmetodene stadig blir bedre og enklere.

Den har irritert deg hele som­meren. Den store, blå flekken midt på leggen med små tråder ut­ over, er så skjemmende at du nes­ten ikke vil gå i kjole. Den er til og med synlig på de brune leggene. Kjenner du deg igjen?

Ifølge kirurg på Forusakutten, Hazem Hassan, er hele 25 prosent av alle kvinner ram­met av åreknuter. Hos menn er det ikke fullt så hyppig.

-  I noen grad er det en arve­lig disposisjon. Svangerskap kan også lett forverre varicerutvik­ling, og en jobb der du står mye kan provosere fram åreknuter, forteller Hassan.

Hazem Hassan er spesi­alist i generell kirurgi og startet sin kirurgiske karriere i 1998. Ved siden av sin stilling på Forusakutten jobber han også som overlege på kirurgisk gastroenterologisk avdeling på Herlev Hospital i Danmark.

Utvider seg

Varicer, eller åreknuter som er det norske navnet, oppstår når blodårene under huden utvider seg og slynger seg som mørkeblå «slanger» under huden. Vanligvis oppstår åreknutene først i leggene, men også lår og ankler er utsatt. Har du hevelser og eller smerter i åreknuten, anbefaler Hassan deg å oppsøke lege.

- Vi har to blodåresystemer i beinet som fører blodet tilbake til hjertet. Det viktigste er at det indre systemet fungerer som det skal. Åreknutene setter seg vanligvis i det ytterste systemet. Hvis  årsaken  skyldes  tilstander i det indre blodsystemet, er det mer alvorlig. Åreknuter kan gi hovne bein. Noen får også betennelser i åreknutene. Det merkes ved at man blir hoven, rød og varm. I verste fall kan det utvikle seg til sår.

Utredning og behandling

Ultralydundersøkelse er en veldig god måte å undersøke åreknuter på for å se om de bør fjernes eller ikke. Når denne undersøkelsen er gjort, bestem­mer man seg for hvilken me­tode som vil være den beste for fjerning av åreknutene. Støtte­strømpe brukes av mange, men er ikke en god løsning i det lange løp, mener Hassan.

  • Vi har flere metoder å be­handle dette på. Den tradisjo­nelle måten er en åpen opera­sjon, såkalt stripping og åreknutene fjernes da gjennom ulike små hudsnitt og utføres vanligvis i narkose.

Nyere metoder

Forusakutten-kirurgen foretrekker likevel de nyere behandlings­ metodene som laser, «steam» og skleroserende behandling. De er mer skånsomme og gjør at pasienten er raskere tilbake i frisk stand.

Radiofrekvens og laserbehandling

En mye brukt metode for å fjerne en varice er laserbehandling eller radiofrekvens. Ved disse behandlingsmetodene settes et kateter inn i den syke blodåren, og varmen får blodkaret til å stenge, hvoretter blodet løper andre veier og varicen forsvinner.  

Flebektomi/heklenålsteknikk

Hvis du har en varice som er veldig synlig og buler ut i huden, kan du få en flebektomi behandling. Denne behandlingen fjerner den kosmetiske delen av en varice fordi et stykke av den syke venen, der varicen sitter, fjernes med en liten krok og en mikrosnitt av huden. Denne behandlingen brukes ofte i kombinasjon med Radiofrekvens behanling.

Skleroserende behandling

Skleroserende behandling brukes på små, overfladiske åre­ knuter. Pasienten kan oppleve dem som skjemmende og ønsker dem fjernet, selv om de ikke er farlige. I slike tilfeller sprøytes et stoff i åreknuten slik at den for­svinner.

- Noen ganger kan det også være nødvendig å kombinere flere metoder for å oppnå best resultat.

Åreknuter har et arvelig og individuelt svært variabelt forløp. Denne disposisjonen opphører ikke etter behandling og nye årenuter kan utvikle seg. Målet med behandlingen kan være både kosmetisk, bedring av symptomer og å hindre utvikling av nye åreknuter. 

Hazem Hassan

Spesialist i generell kirurgi
Forusakutten

Dr Hazem Hassan er godkjent spesialist i generell kirurgi.

Han har en lang kirurgisk karriere hvor han har gjennomført en rekke operasjoner innenfor generell kirurgi, gastrokirurgi, karkirurgi og urologi. Han har lang erfaring med laparoskopiske (kikkhull) operasjoner, blant annet fjerning av galleblære og laparoskopisk brokkoperasjoner. Dr. Hassan har spesiell ekspertise i endoskopiske prosedyrer som koloskopi, gastroskopi, endoskopiske fjernelser av små og store polypper.

Dr. Hassan har en forskning- og akademisk karriere innfor gastroenterologi, han har publisert over 40 vitenskaplige artikler i internasjonale tidsskrifter, og er aktiv innen forskning og utvikling av endoskopisk behandling og diagnostikk. 

Han er også overlege på kirurgisk gastroenterologisk avdeling og ansvarlig for avanserte endoskopiske prosedyrer på Herlev Hospital i Danmark.

Generell kirurgi