Hopp direkte til innhold

Vondt i knær eller hofter?

Artrose er en sykdom som rammer leddene. Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden.

Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned, og kan etter hvert forsvinne helt. Dette kan gi smerter, ubehag og nedsatt funksjon. Meniskskader kan ofte være forløpere til artrose. Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen og alvorlig artrose forventes å påvirke godt over 25 prosent av den voksne befolkningen innen 2030.

Behandling

Det finnes ingen kur for artrose, men det finnes behandling som kan redusere smerten og bedre funksjonsnivået. Det vil også kunne bidra til bedre bevegelighet.

  • Fysisk aktivitet som egenbehandling og fysioterapi kan bedre funksjon og bremse utviklingen av symptomene.
  • Medisiner kan redusere smertene slik at det blir lettere å være i aktivitet, men stopper ikke utviklingen.
  • Kortisoninjeksjoner kan redusere smerte, men har kortvarig effekt.
  • Kirurgi kan være et alternativ ved store smerter og vil vanligvis redusere smerter i hofte, tommel, skulder eller knær.
  • Protese erstatter slitte leddflater og gir gode muligheter for at smerten og stivheten vil forsvinne. Dette er en omfattende operasjon som ikke passer for alle.

Artrose - dette kan du gjøre selv

  • Hold deg i form, og reduser gjerne vekten med fem prosent. Innta dessuten Omega 3.
  • Få hjelp til et individuelt tilpasset treningsopplegg, som Nimis Aktiv med artrose.
  • Tren riktig. Få hjelp til trening tilpasset dine symptomer, slik at du får progresjon i treningen.

Det viktigste er å finne riktig diagnose, sier Mentor Fejzulai, spesialist ortopedisk kirurgi og overlege i ortopedi ved Forusakutten medisinske senter.

Riktig diagnose begynner med en ortopedisk undersøkelse og god anamnese. MR og annen nødvendig bildediagnostikk kommer sekundært. 

Etter en lang fotballkarriere

Kåre Monsen (69) har en lang fortid bak seg som fotballspiller på Hana IL. Som en av grunnleggerne av Hana IL på 70-tallet har han holdt seg i troppen på både A-lag, B-lag, Old Boys og Veteran. Etter fotballkarrieren er det først og fremst golf som har fanget Kåres oppmerksomhet. Den unike kombinasjonen av tur/mosjon, konkurranse og det sosiale er en berikelse i pensjonisthverdagen.

Som flere andre tidligere idrettsutøvere har Kåre vært gjennom en rekke ulike behandlinger for knærne sine. Den ene menisken er borte og de to knærne setter store begrensninger for både golfspilling, turer og hverdagslige gjøremål. På et punkt ble det så smertefullt at han ikke var i stand til å gå, og ferien i Molde sammen med kona måtte avbrytes. Da bestemte Kåre seg for å sjekke opp hvilke andre muligheter som finnes. 

Behandling med kroppens egne vekstfaktorer

PRP / ACP (Platelet Rich Plasma / Autologous Conditioned Plasma) er blodplateberiket plasma og blodplatekonsentrat, fremstilt fra pasientens eget blod. Praktisk sett innebærer metoden at det først blir tatt en vanlig blodprøve i armen. Blodet blir deretter satt inn i et patentert sentrifugesystem som sørger for at blodplatene separeres fra resten av blodet. Røde og hvite blodceller vil bli sterkt redusert og det lille som er igjen, er de anti-inflammatoriske, hvite blodcellene; lymfocytter og monocytter. Det ferdige produktet vil gi 5–6 ml væske til injeksjonen. Blodplater inneholder kroppens egne vekstfaktorer.

Bruken av PRP på bløtvevsskader som for eksempel idrettsskader, er bevist å kunne forkorte helbredelsesprosessen med 40–50 prosent samt å redusere smerten. Det er publisert en rekke kliniske studier de siste årene som viser at PRP også har positiv effekt på mild til moderat artrose.

Pasienter som behandles med PRP kan få en markant bedring i smerte- og funksjonsevne. Slitasjeskader i knær er der PRP-behandling har vist best effekt. Pasienter med mild til moderat artrose, har slitasje i kneet men fortsatt mye brusk igjen. Når PRP benyttes, kan utviklingen av slitasje stoppes. Behandlingen kan dermed fjerne helt, eller utsette behovet for innsetting av protese.

Anbefales

Kåre har nå hatt sin andre ACP-behandling og er så fornøyd med resultatet at han anbefaler denne behandlingen til alle andre som sliter med knærne. Han er tilbake på golfbanen så ofte han kan og går turer i skog og mark.

Kåre er veldig glad i golf og turer som gir han mye glede i hverdagen. Her er ACP-behandling en viktig adjuvant til å opprettholde både aktivitet og livskvalitet hos de med lett til moderat artrose.

– Mentor Fejzulai, spesialist ortopedisk kirurgi og overlege i ortopedi ved Forusakutten medisinske senter.

Mentor Fejzulai

Spesialist i ortopedisk kirurgi
Forusakutten

Mentor Fejzulai er spesialist i ortopedisk kirurgi. Spesialistutdanning fra Akershus universitetssykehus og Sykehuset Østfold. Han er medlem av Norsk Ortopedisk Forening og International Society of OrthoPlastic Surgery.

Fejzulai har bred erfaring innen ortopedisk traumatologi, ortopediske sår og infeksjoner. Han har også erfaring med diagnostisering og behandling av idrettsskader og artroskopisk kirurgi i kne og skulder.

Kontakt

Telefon

Telefon: 52 69 69 69
Åpen: man–fre: kl. 08.00 - 15.30

E-post

E-post: