Hopp direkte til innhold

Hudlegens fem beste tips

Katharina Brekke Conde, hudlege ved Forusakutten medisinske senter.
Katharina Brekke Conde, hudlege ved Forusakutten medisinske senter.

-Hvorfor valgte du å bli hudlege?

-Jeg har siden medisinstudiet vært spesielt interessert i hud. Huden er kroppens største organ, og kan vise tegn på sykdommer i indre organer, mangeltilstander, og en rekke forskjellige sykdommer som primært oppstår i huden. Det er også noe av det vi ser først når vi møter andre mennesker, og hudsykdommer har en stor påvirkning på pasientens liv.

-Hvor lenge har du jobbet som dette?

-Jeg begynte å jobbe som lege i spesialisering i hud i 2010.

-Hva er hudlegens viktigste arbeidsoppgaver?

-En hudlege er spesialist på sykdommer i hud, hår, negler og seksuelt overførbare sykdommer. På Forusakutten kan vi kan altså diagnostisere og behandle sykdommer med medisiner, medisinske kremer eller gjennomføre mindre operasjoner der det er nødvendig, som for eksempel ved behandling av hudkreft og fjerning av føflekker.

Jeg er opptatt av god kommunikasjon, at pasienten opplever å bli «sett» og samtidig får en effektiv behandling.

-Så det er en ganske grundig utdannelse man skal gjennom for å bli hudlege?

-Ja, for å bli hudlege starter man med seks år medisinstudier, deretter cirka 1,5 års turnustjeneste, før man går igang med fem år som lege i spesialisering i hud.

Katharina Brekke Conde, hudlege ved Forusakutten medisinske senter.

-Kan du beskrive en ganske typisk arbeidshverdag for deg?

-Jeg ser daglig pasienter med en rekke forskjellige plager, alt fra akne til alvorlige former for hudkreft, noe som gjør min dag interessant og variert. På èn dag kan jeg gjøre kirurgiske inngrep, injeksjoner ved for eksempel hårtap eller arr og frysebehandling av alt fra solskader til «skin tags». I tillegg kan det tas vevsprøver, eller hjelpe pasienter med behandlingsplaner for sine hudplager.

-Hvorfor vil du anbefale folk å komme til deg på Forusakutten?

-Pasienten skal møte faglig kompetanse og samtidig føle seg ivaretatt. Jeg er opptatt av god kommunikasjon, at pasienten opplever å bli «sett» og samtidig får en effektiv behandling.

Katharina Brekke Conde, hudlege ved Forusakutten medisinske senter.

Hudlegens fem beste tips

 1. Solkrem
  Solen er hovedårsaken til tidlig aldring av huden, og fører til nedbryting av kollagen, rynker og pigmentflekker. Det er også hovedårsaken til solskader og hudkreft.
  Bruk god solfaktor, fra 30 til 50 daglig i sommerhalvåret.
 2. Livsstil
  Kosthold, stress, røyk, alkohol og søvnmangel påvirker huden, og kan også føre til tidlig aldring. Sukker kan blant annet endre hudens kollagen, noe som gir for tidlig aldring, i tillegg til at det er betennelsesdrivende.
 3. Sjekk deg selv
  Undersøk huden din for endring i føflekker, nye hudforandringer og sår som ikke vil gro. Se etter føflekker som skiller seg ut fra de andre, eller som forandrer fasong eller farge. 
 4. Bruk produkter som virker
  Det selges en mengde produkter som ikke har noen god dokumentert effekt på huden. Retinoider som tretinoin og retinol er noe av det som er best dokumentert, med effekt på både linjer, pigmentflekker og akne.
  Mange bruker også for lite eller svak behandling for hudsykdommer som for eksempel eksem. Bruke gjerne god fuktighetskrem for å forebygge tørr hud og eksem, men dersom du har tørr eller kløende hud med sprekker, trenger du sterkere kremer som du kan få på resept.
 5. Få behandling
  Mange venter lenge før de får effektiv behandling for sine hudplager. Ubehandlet akne kan gi arrdannelse som er mye enklere å forebygge enn å behandle. Langvarig eksem gir fortykkelse av huden som kan ta lang tid å bedre. Ta derfor kontakt med lege dersom plagene dine ikke bedres av reseptfrie medisiner.

Vi kan hjelpe deg - bestill time i dag

Vi har kort ventetid og du får rask diagnose og behandling, uten henvisning.

Gå til bestilling