Hopp direkte til innhold

Vi holder åpent, med strenge smitteverntiltak

Time til korona-test bestilles på telefon 52 69 69 69. 

Forusakutten setter ikke vaksiner fra Johnson & Johnson (Janssen-vaksinen). Det er heller ikke mulig å bestille konsultasjon for vurdering til vaksinering.

Viktig melding

Sjekk føflekkene dine

Føflekkreft er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25–49 år, både blant menn og kvinner. De fleste tilfeller har sammenheng med UV-stråler. Lær hvilke hudforandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig. Det kan redde livet ditt.

Dette skal du se etter

  • du får en ny føflekk
  • endrer størrelse i tykkelse eller bredde
  • endrer form og får ujevne kanter
  • endrer farge, ofte med brunsvarte partier
  • føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro

Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du bør få en lege til å se på. Det er en god vane å ta en titt i speilet, for eksempel når du har dusjet. Se over kroppen din både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen.

Sjansen for å bli helt frisk av melanom (føflekkreft) avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som mulig, og før den har spredd seg. Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta dem alvorlig.

Det er normalt å ha føflekker, men det er viktig å holde et øye med dem. Frem til vi er i 30–40-årsalderen er det også normalt at føflekker kan vokse til omtrent 5 mm størrelse.

 

Telefon: 52 69 69 69
Åpen: man–fre: kl. 8–16

Ikke vondt

Hudlegene forteller at pasientene ofte blir overrasket over hvor enkelt det er å fjerne en føflekk. Slik gjøres det:

  1. Du merker et lite stikk og lett svie når lokalbedøvelsen settes
  2. Føflekken skjæres vekk og huden sys igjen (noe du ikke vil kjenne i det hele tatt)
  3. Tråden er selvoppløselig, du trenger derfor ikke komme tilbake for å ta ut sting
  4. Føflekken sendes til laboratoriet. Når prøvene er klare etter noen uker, får du enten et enkelt brevsvar, eller blir kalt inn til ny undersøkelse

 

Vanja Busic

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.

Katharina Brekke Conde

Katharina Brekke Conde

Spesialist i hudsykdommer
Forusakutten

Katharina har Medisinsk embetseksamen fra Universidad de Zaragoza i 2008. Utført spesialistutdannelse innen dermatologi og venerologi ved Stavanger Universitetssykehus, Haukeland Universitetssykehus og Revmatismesykehuset i Haugesund. 

Katharina har bred erfaring med diagnostisering og behandling av alle typer hudsykdommer. Spesialkompetanse innen behandling av atopisk eksem, urticaria og andioødem. Lang erfaring med diagnostisering og behandling av solskader og hudkreft. 

I tillegg til Forusakutten jobber hun også som overlege ved Hudavdelingen på SUS.