Hopp direkte til innhold

Slik kutter du strengen

Mange gjør det, mange tenker på det og noen angrer seg. For det handler om sterilisering. Du er ferdig med barn, vil slippe prevensjon og ønsker å gjøre kort prosess. Spesialist i generell kirurgi, urologi og ortopedi Inga Norunn Jacobsen på Forusakutten kutter strengen og stenger av.

Noen menn kommer pga. hensyn til partneren som kan ha et ønske om å kutte ut prevensjonsmiddel som p-piller og spiral. Andre forteller at siden hun fødte barna og så kan han gjøre dette.

Flere og flere menn steri­liserer seg, og det er i dag vanligere for menn enn for kvinner. Operasjonen er enklere, raskere og det tar kortere tid for mannen å komme seg etter en sterilise­ring enn for kvinnen. 

Enkelt inngrep

Vi har ikke nye tall på dette, men vi ser at flere og flere menn steriliserer seg. Dette er et enkelt og relativt ukomplisert inngrep, forteller spesialist Inga Norunn Jacobsen ved Forusakutten.

Skjærer av

Selve inngrepet foregår i lokal­bedøvelse og man fjerner en bit av sædlederne på begge sider. Bitene sendes så inn til under­søkelse for å sjekke at det er biter fra sædlederen som er kuttet.

De første dagene etterpå må pasienten ta det litt rolig. Det kan gjøre litt vondt og noen trenger litt smertestillende tabletter. I til­legg gis det også en forebyggende engangsdose antibiotika for å forhindre infeksjon. Etter noen dager er smertene over og pasienten fun­gerer som normalt.

Åtte uker etter inngrepet kommer pasienten tilbake med en sædprøve for å sjekke om det er noen levende aktive sædceller igjen, noe som er svært sjeldent. I denne perioden må det brukes prevensjon. Hvis mannen har fått de barna han ønsker og lever i et stabilt parforhold, er dette en trygg forsikring om at det ikke kom­mer flere barn. Samtidig slipper kvinnen, som må gjennom et større inngrep om hun skal ste­riliseres, sier hun.

Skifte mening?

Men så skjer det noe. Situasjonen forandrer seg. Den nå sterile mannen møter en ny kvinne og spørsmålet om felles barn melder seg. Da er det mulig å forsøke å sy sædlederne sammen igjen.

Det er 50–60 prosent sjanse for at det skal lykkes å få barn igjen etter en såkalt refertili­sering, som det kalles på fag­språket. For meg er det svært hyggelig å se bilde av barn som er kommet til verden etter en vellykket refertilisering, smiler kirurgen på Forusakutten.

Refertilisering er et mikro­kirurgisk inngrep, som vil si at operasjonen foregå ved hjelp av mikroskop eller operasjonsluper. Strengen er tre–fire millimeter, og endene må møtes eksakt for at det teknisk skal være vellykket. Men det er altså mulig.

Inga Norunn Jacobsen

Spesialist generell kirurgi, urologi og ortopedi
Forusakutten

Utdannet som lege ved Universitetet i Bergen, ferdig i 1985. Har senere spesialisert seg innen fagområdene generell kirurgi og urologi i 2005, og ortopedi i 2009.

Har jobbet ved Stavanger Universitetssykehus siden 1994, innenfor Urologisk seksjon, generell kirurgisk avdeling, samt ortopedisk avdeling.

Urologi