Hopp direkte til innhold
Kirurgi

Åreknutebehandling Karkirurgi / Varicer

Vi tilbyr behandling av åreknuter.

Konsultasjon
1 950,-
Konsultasjon/utredning inkludert eventuell ultralyd.
  • Sykmelding: Det er som regel ikke nødvendig med sykmelding etter steambehandling.

Åreknuter er knuteformede eller slyngede utvidelser av de store blodårene som ligger rett under hudoverflaten. Åreknutene oppstår vanligvis på legger og lår og sees som blålige, ujevne hevelser under huden.

Rundt 30 prosent av befolkningen har åreknuter. Eldre er spesielt utsatt. Fire ganger så mange kvinner som menn blir behandlet for åreknuter. Det er imidlertid mest sannsynlig relativt like forekomst av åreknuter hos menn og kvinner. Enkelte opplever at åreknuter oppstår i forbindelse med graviditet.

De fleste som har åreknuter har ikke behov for behandling, men dersom man synes de er skjemmende, kan dette være en grunn til å la seg operere. Dette vil de fleste da måtte betale for selv.

Fører åreknutene til ubehag og smerter kan det være riktig å få fjernet dem av medisinske årsaker.

Kort beskrivelse

Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse.

Om forløpet

Forberedelser

Du bør spise et måltid før du kommer til behandling. Kvelden før samt om morgenen selve operasjonsdagen er det fint om du dusjer og vasker deg med vanlig såpe. Hår i lysken og øverst på låret bør barberes bort.

Bruker du Albyl-E eller annen blodfortynnende medisin, trenger du ikke å slutte med dem.

Selve dagen

Operasjonen med innvendig steambehandling av årene benyttes ved svikt i den store samlevenen på innsiden av legg og lår (venasaphenamagna) og samlevenen på baksiden av leggen (venasaphenaparva). Metoden erstatter kirurgisk fjerning av venen (stripping). Andre åreknuter kan også behandles med steam.

Oftest foregår behandlingen gjennom en eller flere små stikkåpninger i huden på låret eller på leggen. Det er aldri nødvendig med operasjonssår i lysken eller knehasen. Inngrepet utføres ved hjelp av ultralyd så vi ser hele tiden hva vi gjør under behandlingen.

I noen tilfeller kombineres steambehandling med andre typer inngrep for åreknuter. (Sklerosering med skum eller væske via injeksjon og eller operasjon med lokale åreknutefjernelser ”heklenålteknikk”).

Etter

Det vil bli lagt på en stram bandasje som skal ligge på kontinuerlig i en uke. De fleste pasienter kan være i vanlig aktivitet umiddelbart etter operasjonen. Det anbefales at du unngår lange spaserturer (mer enn 5 km), jogging og hard fysisk trening den første uken etter behandlingen.

Ved ubehag og smerter kan det hjelpe å sitte høyt med foten.

I noen tilfeller kan det være aktuelt med etterbehandling for å oppnå et akseptabelt resultat etter primærbehandlingen

Risiko

Noen opplever lokalt ubehag/svie i noen dager etter operasjonen. Videre kan bandasjen kjennes stram i begynnelsen. Dette er ikke farlig og vanligvis blir den litt slakkere etterhvert. Dersom bandasjen løsner, må den legges på i liggende stilling, slik at det er minst mulig blod i årene når bandasjen strammes til.

Dersom du får feber, rødme rundt sårene eller siving fra operasjonssår bør du ta kontakt. Det første døgnet er det vanlig med siving av blodtilblandet væske fra lår og legg.

Tre vanlige bivirkninger etter operasjonen som hver for seg opptrer i 25 % av tilfellene, forsvinner nesten alltid av seg selv (uker). Nr 3 kan ta noe lengre tid (måneder).

  1. Blå/gul misfarging av operasjonsområdet, og av og til en viss hevelse.
  2. Ømhet og stivhet på innsiden av låret eller baksiden av leggen.
  3. Ømme, blå kuler svarende til åreknutene.
Priser
Konsultasjon/utredning inkludert evt. ultralyd 1 950,-
Flebektomi – en fot 7000,-
Flebektomi – begge føtter 12 000,-
Tillegg for narkose om det er ønskelig 6 000,-
Skumming/sklerosering Fra 2 000,-
Ekstra incisjon (pr incisjon) 500,-