Hopp direkte til innhold
Mage og tarm

Gallesteinoperasjon Diagnostisk laparoskopi

Operasjonen blir rutinemessig utført med kikkhullsmetoden (laparoskopisk teknikk).

Pris fra
40 000,-
Konsultasjon
1 600,-
  • Varighet: Operasjonen tar normalt 1-2 timer. Du blir på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter 3-4 timer.
  • Sykmelding: Vanligvis får du sykemelding for 1-2 uker, men det er litt avhengig av hvilket type arbeid en har.

Kort beskrivelse

Inngrepet foregår i narkose slik at du sover, uten å merke noe ubehag.

Behandlingsdetaljer

Ved lapraskopisk kirurgi brukes et lapraskop, som er et fingertynt rør som virker som en kikkert med lyskilde. Gjennom et lite snitt i og under navlen innføres karbondioksidgass (C02) slik at bukveggen løftes, og deretter føres skopet inn. Dette skaper et rom innenfor der kirurgen kan se eller operere.  Vi fører inn 4 små rør i bukhulen, hver med en diameter på 1/2 - 1 cm.

Om forløpet

Forberedelser

Du må ta en blodprøve ca. en uke før operasjonen.

Følg instruksene som står i innkallingsbrevet.

Operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask med desinfiserende såpe (Hibiskrub). Spesielt nøye vaskes overkroppen, hals og armhulene. Bruk ikke bodylotion.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si, ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl. 24 kvelden før. De som skal opereres om ettermiddagen kan spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken, samt drikke vann og saft inntil 2 timer før operasjonen. Bruker de faste medisiner kan de ta samme om morgenen sammen med litt vann.

Etter

Vanligvis har du fire kutt på magen etter lapraskopisk undersøkelse. Disse kuttene kan blø litt i bandasjen i 1-2 dager. Bandasjen beholdes på i 2-3 dager etter operasjonen (eller så lenge det siver i sårene). Tvers over arret ligger små plaster som du lar stå på i 3-4 uker eller lengre.

Mange pasienter rapporterer smerte ved deres skulderspiss, som skyldes den indirekte effekt av små mengder av karbondioksyd som forblir i magen.

Etter en uke er det ingen begrensing for fysisk aktivitet. Det er vist at rask mobilisering kan minske risiko for blodpropp, infeksjon og hjerte- og lungekomplikasjoner, i tillegg kommer du raskere tilbake på jobb.

Unngå bading den første uken.

Ved smerter brukes smertestillende medisiner etter forordning av legen.