Hopp direkte til innhold
Mage og tarm

Gallesteinutredning

Galleblæren er en liten pose som henger under leveren din. Den lagrer fordøyelsesvæske som kalles galle, som hjelper kroppen til å bryte ned maten.

Pris
1 600,- /Konsultasjon

Noen ganger blir fordøyelsessaften for tykk, og det utkrystalliseres gallestein. Gallestein kan være så små som sandkorn eller så stor som en golfball. Man kan ha èn stor, eller hundrevis av små gallestein i galleblæren.

Mange mennesker har gallestein som de ikke merker noe til og ikke vet om. Hos de fleste skaper disse ingen problemer. Noen ganger blokkerer steinene utførselsrøret som fører fordøyelsessafter fra galleblæren til tarmen. Da kan du kjenne smerter i mageregionen.

Sannsynligheten for å få gallestein øker etter fylte 40 år. Kvinner for oftere gallestein enn menn. Andre faktorer som øker sjansene for å få gallestein er fedme, graviditet, raskt vekttap, eller når en spiser mye fet mat.

Diagnosen stilles best ved ultralyd av galleveier, en enkel og sikker metode. Blodprøver kan understøtte eller redusere mistanke om gallegangsstein og magnetrøntgen av galleveiene (MRCP) kan sikre eller avkrefte gallegangsstein.

Andre galleveislidelser:

  • Kreft i galleblære er veldig sjeldent.
  • Kreft i bukspyttkjertel og i galleganger er noe vanligere, men meget sjelden under 50 års alder.
  • Betennelse i galleveier og bukspyttkjertel uten gallestein forekommer, men gallestein er den desidert vanligste årsaken til betennelse.

Symptomer

En stor del av befolkningen har gallestein, men de fleste har ingen symptomer eller plager av det. Enkelte kan imidlertid få smerter som følge av at steiner kiler seg fast enten i galleblæren eller i den dype gallegangen. Typisk får man da anfallsvise smerter under høyre ribbeinsbue utstrålende til rygg og høyre skulder, gjerne etter inntak av et fettrikt måltid.

Det kan utvikle seg til betennelse i galleblæren, i gallegangene eller i bukspyttkjertelen som følge av gallestein. Ofte kreves det da akutt sykehusinnleggelse. Hvis steinen blir liggende i den dype gallegangen, kan man bli gul i huden eller i øyehviten og man kan få avfarget avføring eller mørk urin.