Hopp direkte til innhold
Mage og tarm

Hemoroider

Hemoroider er utposninger av blodårer, dvs. en slags åreknuter i endetarmsåpningen. Hovedplage er gjentatte blødninger, smerter og synlig utposning.

  • Sykmelding: Behov for sykemelding vil variere alt etter inngrepets art. Trenger du forlenging av sykemelding må du ta kontakt med din fastlege.

Blødningen og smerten kommer ofte i forbindelse med avføring. Utposningen kan bestå av en eller flere følbare kuler. Disse forsvinner inn, eller kan dyttes inn etter avføring.

Tilstanden er oftest kronisk, og symptomer og plager kan komme tilbake etter en viss tid. Flere blir kvitt plagene etter operasjon, og det er viktig å ta forhåndsregler og forebygge.

Symptomer

Hemoroider er i utgangspunktet normale blodårer som befinner seg like innenfor endetarmsåpningen. Av forskjellige grunner vil disse blodårene kunne pose seg ut, danne åreknuter (hemoroider).

Årsaken til denne tilstanden er oftest ukjent, men økt trykk i blodårene som frakter blod tilbake til hjertet, kan gi hemoroider. Tilstander som øker trykket i buken, blant annet kraftig press ved tømning, forstoppelse, graviditet, kraftig diare, langvarig ståing og tungt kroppsarbeid disponerer for økt trykk i blodårene i endetarmen.

Kort beskrivelse

Hensikten med behandlingen er å lindre plagene og symptomene. Egenbehandling er den viktigste og ofte den eneste behandlingen.

Behandlingsdetaljer

Hemoroider kan behandles på følgende måter:

HAL - en måte som er både effektiv og mindre smertefull enn åpne operasjoner.

Selve inngrepet gjøres i narkose, og tar kort tid. HAL-metoden gjør at man kommer seg raskere enn med andre metoder, og det viser seg at resultatene er minst like gode.

Inngrepet er som oftes forbundet med relativt lite postoperative smerter og du kan gå på jobb etter 1-2 dager.

Ad modum Milligan - brukes i enkelte tilfeller. Inngrepet gjøres i narkose, og tar kort tid. Metoden går ut på å kirurgisk fjerne selve hemoroidene. En må forvente noe postoperative smerter og tilhelingstid på mer enn 4 uker.

Mariske/hudflik i endetarmsåpning - fjernes kirurgisk og sys med tråd som forsvinner av seg seiv. Inngrepet gjøres i narkose og tar kort tid. Ved alle inngrep gis lokalbedøvelse.

Oppfølging

Resultat av operasjonen vurderes 6-8 uker etter operasjon. Du får tilbud om kontrolltime.

Risiko

Alle kirurgiske inngrep kan føre til komplikasjoner og disse inngrepene er intet unntak. Blødning kan forekomme. Det er normalt med noe blod fra endetarmen etter slike inngrep men ved større blødninger må du ta kontakt med kirurgen. Dette er relativt sjelden men kan i verste fall føre til ny operasjon.

Infeksjon kan oppstå ved alle kirurgiske inngrep, men relativt sjeldent etter hemorroide-operasjoner. Pasientene kan forvente smerter og ubehag med gradvis forbedring inn til 7 – 10 dager. Hvis du opplever forverring på 3-5 dag, så kan det være tegn på infeksjon. Ta i så fall kontakt med kirurgen.

Urinretensjon (problemer med vannlatning) forekommer hos en del pasienter umiddelbart etter operasjonen. Urinretensjon kan også oppstå som en følge av bedøvelsen du har fått. Dette er sjeldent et problem som varer mer enn 24-48 timene. Hvis dette oppstår etter at du kommer hjem må du ta kontakt med klinikken.

Forstoppelse er ikke uvanlig når det blir smertefullt å gå på toalett. En sjelden gang kan inngrep i endetarmsåpningen føre til trang endetarm.

Egenbehandling av hemoroider

Riktig kosthold er viktig for å unngå å forebygge nye hemoroider. Det anbefales havregrøt, All-Bran kornblanding, grovt og fiberrikt brød og frukt. Det er også viktig å drikke rikelig.

Unngå langvarig trykking for å få ut avføring – ikke sitt på toalettet og les aviser eller ukeblader!

Unngå tunge tak, løft og langvarig ståing. Mosjon og aktivitet er viktig. ½ time spasertur daglig.

Unngå å bruke setevarmer i bilen.

Dersom et større parti av endetarmen vrenger seg ut etter tømning av avføring, bør du dytte denne utposningen på plass så snart som mulig.

Det er viktig at du har god hygiene og skyller deg godt med vann etter at du har vært på do om du har hemoroider som plager deg.

Lokalbehandling

Det er mulig å lokalbehandle med en salve og/eller stikkpiller som får blodårene til å trekke seg sammen, demper betennelse, lindrer ubehaget og reduserer kløen.