Forusakutten

Hopp direkte til innhold
Mage og tarm

Hemoroider

Hemoroider er utposninger av blodårer, dvs. en slags åreknuter i endetarmsåpningen. Hovedplage er gjentatte blødninger, smerter og synlig utposning.

  • Sykmelding: Behov for sykemelding vil variere alt etter inngrepets art. Trenger du forlenging av sykemelding må du ta kontakt med din fastlege.

Blødningen og smerten kommer ofte i forbindelse med avføring. Utposningen kan bestå av en eller flere følbare kuler. Disse forsvinner inn, eller kan dyttes inn etter avføring.

Indre hemorroider er utvidelse og betennelse i vener inn i endetarmen.

Indre hemorroider kan gi samme symptomer og graderes etter om og hvor mye de kommer ut av endetarmen.

Indre hemorroider graderes i 4. grupper (Goligher´s klassifikasjon):

  • Grad 1 kan gi symptomer men kommer ikke ut i endetarmsåpningen.
  • Grad 2 kommer ut i endetarmsåpning ved press men går spontant inn igjen.
  • Grad 3 kommer ut og må dyttes inn igjen.
  • Grad 4 kommer ut av endetarmen og går ikke inn.

Tilstanden er oftest kronisk, og symptomer og plager kan komme tilbake etter en viss tid. Flere blir kvitt plagene etter operasjon, og det er viktig å ta forhåndsregler og forebygge.

Symptomer

Hemoroider er i utgangspunktet normale blodårer som befinner seg like innenfor endetarmsåpningen. Av forskjellige grunner vil disse blodårene kunne pose seg ut, danne åreknuter (hemoroider).

Årsaken til denne tilstanden er oftest ukjent, men økt trykk i blodårene som frakter blod tilbake til hjertet, kan gi hemoroider. Tilstander som øker trykket i buken, blant annet kraftig press ved tømning, forstoppelse, graviditet, kraftig diare, langvarig ståing og tungt kroppsarbeid disponerer for økt trykk i blodårene i endetarmen

En regner med at en tredel av befolkningen har plager fra sine hemoroider.

Kort beskrivelse

Hensikten med behandlingen er å lindre plagene og symptomene. Egenbehandling er den viktigste og ofte den eneste behandlingen.

Om forløpet

Forberedelser

Dagen før operasjonen skal du spise lett og helst innta mest mulig flytende kost. Det er viktig at du tømmer tarmen før operasjonen. Du skal ta et klyster/klyx kvelden før operasjonen og et på morgenen operasjonsdagen (Ikke Toilax). Dette får du kjøpt på apotekene.

Etter

Du får smerter etter operasjonen. Det varierer veldig fra person til person hvordan smerter oppleves. For de fleste virker Paracet og Ibux godt, men det kan også bli aktuelt å sende med deg resept på sterkere medikamenter som Pinex Forte. Vær oppmerksom på at Pinex forte også inneholder paracetamol og daglig dose må ikke overstiges. I noen tilfeller er det også grunnlag for å skrive ut resept på bedøvelsessalve som kan brukes ved behov, spesielt i forbindelse med toalettbesøk. For å minske smerter ved toalettbesøk, samt for å minske risiko for forstoppelse, anbefales bruk av Laktulose eller Duphalac (mikstur) for å beholde avføringen myk. Vanlig dose er 10-20 ml, 1-3 ganger daglig. Dosering skal være slik at konsistens av avføring er myk.

Har du sår etter inngrepet (Milligan-Morgan), er det viktig med god hygiene. Skyll deg med hånddusj morgen og kveld og alltid i forbindelse med toalettbesøk. Alternativ kan du bruke grønnsåpe sittebad to ganger daglig. Medisinsk grønnsåpe kan kjøpes på apotek.

Du kan og skal bevege deg fritt så fort som mulig etter operasjonsdagen. Hvis du er sliten kan du selvfølgelig hvile, men du skal ikke bli liggende.

Oppfølging

Resultat av operasjonen kan ikke vurderes før en 6-8 uker etter operasjon og du får tilbud om kontroll time på tidspunkt som passer deg

Risiko

Alle kirurgiske inngrep kan føre til komplikasjoner og disse inngrepene er intet unntak. Blødning kan forekomme. Det er normalt med noe blod fra endetarmen etter slike inngrep men ved større blødninger må du ta kontakt med kirurgen. Dette er relativt sjelden men kan i verste fall føre til ny operasjon.

Infeksjon kan oppstå ved alle kirurgiske inngrep, men relativt sjeldent etter hemorroide-operasjoner. Pasientene kan forvente smerter og ubehag med gradvis forbedring inn til 7 – 10 dager. Hvis du opplever forverring på 3-5 dag, så kan det være tegn på infeksjon. Ta i så fall kontakt med kirurgen.

Urinretensjon (problemer med vannlatning) forekommer hos en del pasienter umiddelbart etter operasjonen. Urinretensjon kan også oppstå som en følge av bedøvelsen du har fått. Dette er sjeldent et problem som varer mer enn 24-48 timene. Hvis dette oppstår etter at du kommer hjem må du ta kontakt med klinikken.

Forstoppelse er ikke uvanlig når det blir smertefullt å gå på toalett. En sjelden gang kan inngrep i endetarmsåpningen føre til trang endetarm.

Egenbehandling av hemoroider

Riktig kosthold er viktig for å unngå å forebygge nye hemoroider. Det anbefales havregrøt, All-Bran kornblanding, grovt og fiberrikt brød og frukt. Det er også viktig å drikke rikelig.

Unngå langvarig trykking for å få ut avføring – ikke sitt på toalettet og les aviser eller ukeblader!

Unngå tunge tak, løft og langvarig ståing. Mosjon og aktivitet er viktig. ½ time spasertur daglig.

Unngå å bruke setevarmer i bilen.

Dersom et større parti av endetarmen vrenger seg ut etter tømning av avføring, bør du dytte denne utposningen på plass så snart som mulig.

Det er viktig at du har god hygiene og skyller deg godt med vann etter at du har vært på do om du har hemoroider som plager deg.

Lokalbehandling

Det er mulig å lokalbehandle med en salve og/eller stikkpiller som får blodårene til å trekke seg sammen, demper betennelse, lindrer ubehaget og reduserer kløen.