Hopp direkte til innhold
Kirurgi

Tennisalbue Epicondylitt

Oppstår som regel etter en overbelastning. Gjentatte bevegelser i håndleddet er som regel årsak til tilstanden.

Konsultasjon
1 500,-
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Sykmelding: Behov for sykemelding avhenger av hvilket yrke du har. Vanligvis sykemeldes en i 2 – 3 uker. Trening og sportslige aktiviteter kan vanligvis tas opp igjen etter 8 – 10 uker.

Det er en hyppig slitasjeskade hos tennisspillere, derav navnet.

Kort beskrivelse

Tilstanden behandles alltid først med avlastning og betennelsesdempende medisiner som Voltaren, Brexidol e.l. Virker ikke dette vil det være aktuelt å forsøke injeksjon av et kortisonpreparat. Kirurgisk behandling blir kun brukt i tilfeller der annen behandling ikke har ført frem.

En kirurgisk behandling vil i de aller fleste tilfeller bestå av løsning av den korte strekkesenen i albuen, i tillegg tar en bort arrvev i senen og på benet. Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse.

Om forløpet

Etter

Bandasje
Etter operasjonen blir det lagt på en bandasje og eventuelt en gipslaske med elastisk bind. Det elastiske bindet, gipslasken og bandasjen fjerner du selv etter 7 dager. Skyll armen rem med såpe og vann. Såret og stingene dekkes med hudtape så lenge det er sting der. Stingene løses opp og forsvinner av seg etter 2-3 uker.

Smerter
Ved smerter etter operasjonen anbefales det å bruke Paracet eller Pinex-tabletter som du får kjøpt reseptfritt på apoteket. Følg bruksanvisningen på pakningsvedlegget.

Acetylsalisylsyre (f. eks. Dispril, Aspirin, Albyl-E) eller NSAID (Ibux, Voltaren) bør ikke brukes før eller de første dagene etter operasjonen da dette øker risiko for blødning.

For å redusere smerten og hevelsen er det svært viktig å holde armen høyt den første uken etter operasjonen. Armen bør hodes i hjertehøyde. Når du sitter eller sover er det viktig å bygge opp under armen med for eksempel en pute.

Aktivitet
Den første dagen tar du det med ro. Allerede dagen etter er det viktig å holde hånden høyt og strekke fingrene selv om det er smertefullt. Klem og åpne hånden kraftig. 5-10 ganger per time så lenge du er våken. Hjelp til med den friske hånden om det er nødvendig.

Når gipslaske er fjernet, må du i tillegg trene albuleddet ved å bøye og strekke armen ut flere ganger per time. Dette er det viktig at du fortsetter med inntil leddet fungere som normalt.

Oppfølging

Kontroll
Det er viktig at en følger legens instrukser for å få et godt resultat. Hvis alt går bra er det ikke behov for kontrolltime.

Vi anbefaler at du kontakter fysioterapeut for å få trening og instruksjoner I albuebevegelser.