Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Ansiktsløft

Ved ansiktsløft strammes huden i ansiktet og på halsen. Rynker reduseres og løs overskuddshud fjernes.

Ansvarlig lege:
Vanja Busic
  • Varighet: Operasjon varer vanligvis mellom to og fire timer. Normalt vil du overnatte på klinikken første døgn etter operasjonen.

Kort beskrivelse

Man strammer samtidig deler av ansiktsmuskulaturen, og eventuelt overflødig fett fjernes under haken ved hjelp av fettsuging. Ansiktsløft er et inngrep som tar sikte på å redusere aldersforandringer i ansiktet og halsen.

Resultatet vil vanligvis gi samme type utseende og uttrykk, men man ser 10 – 15 år yngre ut.

Ansiktsløft kombineres ofte med fjerning av fett under haken ved hjelp av fettsuging, eller i kombinasjon av en samtidig panneløft-/øyelokkoperasjon. Øyelokk-kirurgi gjøres ofte sammen med ansiktsløftning.

Passer for

Den ideelle pasient for et ansiktsløft er kvinner eller menn med ansikt og hals som begynner å "synke", men hvor huden fortsatt har noe elastisitet. De fleste pasientene er mellom 40 og 65, men kan også med hell utføres mellom 65 og 80. Et ansiktsløft kan gjøre at du ser noe yngre ut, men uttrykket i ansiktet vil være som før.

Behandlingsdetaljer

Resultatene er svært tilfredsstillende, men varer ikke evig. Et ansiktsløft stopper ikke klokken, ansiktet vil aldres med tiden. Huden på halsen, under haken og langs kjevelinjen vil bli vesentlig strammere og glattere vet et ansiktsløft. Folden på siden av eller under munnvikene blir ofte også forbedret en del. Folden som går fra nesen og ned mot munnvikene på begge sider, blir kun moderat forbedret. Det samme gjelder folder på siden av øynene ("smilerynker").

Hudens kvalitet blir ikke forandret. Du vil ikke få mindre porer, glattet ut fine rynker eller skrukker – særlig gjelder dette de rynkene som skyldes overdreven soling.
Arr, blodårer og føflekker vil forbli som før. Et ansiktsløft vil ikke innvirke noe på panne, øyelokk eller lepper, hvis det ikke foretas en kombinasjonsbehandling med for eksempel panneløft- eller øyelokkoperasjon. Operasjonen har heller ingen effekt mot løs hud langt nede på halsen (mot kravebenet).

Om forløpet

Forberedelser

Det er viktig å følge instruksjonene som står i innkallingsbrevet. Operasjonsdagen skal du dusje med hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Bruk ikke bodylotion.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si, ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. De som skal opereres om ettermiddagen kan spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken, samt drikke vann og saft i inntil 2 timer før operasjonen. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann.

Før operasjonen vil kirurgen undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer, i tillegg til å ta bilder. Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag.

Selve dagen

Et korrekt utført ansiktsløft medfører at man løsner store deler av ansiktshuden fra underlaget framover på kinnet og ned på halsen. Gjennom disse snittene kan kirurgen redusere fettlagre og stramme muskler som har blitt slappe eller lage en fettfilling med fett, noe som gir ansiktet mer volum og strammere hud.

Operasjonen varer vanligvis mellom to og fire timer, et dren plasseres for å minimere muligheten for blåmerker og for å redusere hevelse.

Det begynner foran over ørene – går ned på forsiden og så bak ørene – og videre noen centimeter inn i hodebunnen i behåret område. Den eneste synlige delen av arret er foran øret. Legges dette snittet nøyaktig langs ørets konturer, blir det praktisk talt aldri synlig for det blotte øye. Hvis arret skulle bli synlig, kan det lett skjules med en hårlokk eller med dekkstift.

Normalt vil du overnatte på klinikken første døgn etter operasjonen.

Etter

Det anbefales at du reiser rett hjem når du forlater klinikken. Når du drar vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro den første uken, samt at du har noen til å være sammen med deg det første døgnet. Kvalme, svimmelhet og besvimelse er ikke uvanlig etter et slikt inngrep, men dette gir seg normalt innen første døgn. Du vil også føle deg litt trett og uopplagt de første dagene etter operasjonen. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme. Du vil få med deg resept på sterke smerte og kvalmestillende medisiner hjem. Plagene kan forbygges/reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

Ansiktsløftning er en operasjon som normalt ikke gir særlig smerter etterpå. Direkte smerte etter 2 -3 dager er unormalt. Operasjonen gir kanskje mer ubehag enn smerte de første par dager, og en følelse av ”stivhet” og ”nummenhet” kan føles i ansiktet en uke eller to. Nummenhet foran øret kan vare i mange måneder. De første dagene vil man kjenne seg øm og stiv i ansiktet. Det blir en del hevelse og litt blålig misfarging kan forekomme. Dette vil avta i løpet av 1 – 2 uker. Hevelsen kan være asymmetriske.

De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. De neste dagene kan du gå forsiktig oppe, men du skal unngå for mye fysisk aktivitet. Bl.a. skal du ikke vri på hodet, ikke snakke mye og ikke tygge de første 4 – 5 dagene. Finmost mat anbefales de første dagene. Sov med overkroppen høyt og om mulig på ryggen den første uken.

Bandasjen rundt hodet fjernes 2 dager etter operasjonen. Er det gjort fettsuging i tillegg fjernes bandasjen etter 7 dager. Det legges inn et dren på hver side for å redusere den post-operative hevelsen. Disse fjernes etter to dager. Stingene foran øret fjernes etter 5-7 dager. Stingene i tinningen og bak øret fjernes etter 14 dager. Du kan forsiktig skylle og vaske håret etter en uke. Ofte har man blåmerker i ansiktet i én til to uker etter operasjonen, spesielt rundt munnen og nederst på halsen. Disse er lett å sminke over. Det er sjeldent at det er blåmerker igjen etter tre uker.

Risiko

Når operasjonen er utført av en kvalifisert plastisk kirurg, er komplikasjoner sjeldne. Resultatene er ikke helt forutsigbare fordi hver pasient er forskjellig. Komplikasjoner er mer vanlig hos røykere. Du kan minimere risikoen for å følge nøye instruksjoner gitt av plastisk kirurg, både før og etter operasjonen.

De vanligste komplikasjoner etter ansiktsløft er blåmerker, hårtap i hodebunnen, arr, unormal bevegelse av øyenbryn eller lepper.

Omtrent 1- 2 prosent av alle ansiktsløft vil kunne gi blodansamlinger under huden. Symptomene er pressende smerter og hevelse. De vanligste bivirkningene etter ansiktsløft er nedsatt følelse i ansiktshuden og ujevnheter i huden. Nummenhet kan bli varig like foran arret, men større områder uten følelse er meget uvanlig. Som nevnt, er det normalt med nummenhet de første månedene etter operasjonen.

Av og til kan det danne seg små pigmentflekker i huden – omtrent som etter langvarig soling. Litt håravfall kan finne sted over øret, men håret kommer som regel tilbake etter et års tid. Det kan oppstå ujevnheter i huden under haken hvis det er fjernet mye fett. Disse ujevnhetene kan arte seg som små striper eller groper i huden. De er imidlertid lite synlige.

Skader til ansiktsnerven som styrer de motoriske funksjoner til ansiktsmuskler er en komplikasjon som skjer ekstremt sjeldent. Hos erfarne kirurger innen ansiktsløft vil denne komplikasjonsrisikoen være minimal, og derfor noe du ikke trenger å være redd for.

Våre spesialister

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.

Priser
Konsultasjon 500,-
Ansiktsløft 48 000,-
Halsløft med muskelkorreksjon og fettsuging (inkl. overnatting) 42 000,-
Halsløft som ovenfor + hakeimplantat 50 000,-
Fettsuging av hals + hakeimplantat 30 000,-
Ansiktsløft med Silhouetttråd 32 000,-