Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Armløft

Løs, overflødig hud på overarmen lar seg ikke trene bort. En operasjon som fjerner overflødig hud og strammer opp gjenværende hud (armplastikk) er nødvendig. Inngrepet kombineres alltid med fettsuging.

Ansvarlig lege:
Vanja Busic
  • Varighet: Operasjonen tar normalt 1 - 1,5 time. Du blir på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter ca 1 - 2 timer.

Etter vektreduksjon, svangerskap, eller som følge av alderen, kan huden miste elastisiteten på enkle områder av kroppen.  De vanligste områdene er armer, lår og mage. Dette kan ikke påvirkes med trening. Eneste behandlingsmåte er da en oppstrammingsoperasjon, der vi fjerner overflødig hud og underhudsfett.

Resultatet er avhengig av hudens elastisitet, alder og mengden av hud som skal fjernes. Normalvektige mennesker med vanlig elastisk hud, vil så og si alltid få et godt resultat.

Kort beskrivelse

Avhengig av hvor mye hudoverskudd det foreligger, finnes det flere varianter av armplastikk.

Armplastikk utføres i lett narkose og lokal bedøvelse, slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag.

Passer for

Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres. De som har behov for kosmetiske operasjoner på armene, kan deles i to grupper. De med for mye fett på overarmene og de med hovedsakelig overflødig, løs hud (”grevinne-heng”). Svært ofte finnes en kombinasjon.

Hvis du har normal, elastisk hud, vil som regel en fettsuging (liposkulptur) være tilstrekkelig for å oppnå et fint resultat.

Behandlingsdetaljer

Foreligger det løs hud på overarmene og en god del fett, reduseres fettmengden med fettsuging (liposkulptur) for finere fasong, i tillegg til at man fjerner overflødig hud. På overarmene gjøres inngrepene som regel ved at en skjærer bort en båtformet hudbit i lengderetningen på armens innside, fra armhulen og nedover mot albuen. En tilstreber at arrene blir liggende i furen mellom bøye- og strekkemuskelen, men enkelte ganger kan det være hensiktsmessig med en svakt skråttforløpende arrlinje.

Om forløpet

Forberedelser

Første konsultasjon

Under den første konsultasjonen, vil plastisk kirurg vurdere mengde fett, den hengende huden, hudens fasthet og generell helse.

Kirurgen vil forklare de forskjellige kirurgiske teknikker. Du bør være ærlig når du oppgir dine forventninger. Dette fordi at kirurgen skal kunne vise de tilgjengelige alternativene, med de risikoer og begrensninger som finnes. Under konsultasjonen vil kirurgen også forklare hvilken type bedøvelse som brukes, og om kostnadene ved inngrepet.

Ikke glem å fortelle om du røyker, eller bruker medisiner/vitaminer. Ikke vær redd for å stille spørsmål, særlig de knyttet til forventninger om resultater.

Operasjon

Du vil motta et innkallingsbrev med skriftlig informasjon hvor du blir instruert om hvordan du kan forberede deg til operasjonen, herunder retningslinjer for faste, bruk av medikamenter og rengjøring av huden på operasjonsområdet.

Rett før operasjonen må huden rundt armer og bryst være rent uten betennelser eller sår. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl – slik som f.eks. Dispril, Albyl-E).

Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Pass på at et familiemedlem eller ledsager kjører deg hjem når du er ferdig operert, og om nødvendig, kan hjelpe til et par dager.

Selve dagen

Følg instruksjonene som står i innkallingsbrevet. Operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes armene, overkroppen, hals og armhulene. Bruk ikke body lotion.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si, ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. De som skal opereres om ettermiddagen kan spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken, samt drikke vann og saft i inntil 2 timer før operasjonen. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann.

Før operasjonen vil kirurgen undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer, i tillegg til å ta bilder. Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag.

Etter

Det anbefales at du reiser rett hjem når du forlater klinikken. Når du drar vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro den første uken, samt at du har noen til å være sammen med deg det første døgnet. Kvalme, svimmelhet og besvimelse er ikke uvanlig etter et slikt inngrep, men dette gir seg normalt innen første døgn. Du vil også føle deg litt trett og uopplagt de første dagene etter operasjonen.

Etter en armplastikk vil man normalt ha en del smerter. De første dagene vil man kjenne seg ”mørbanket”, og føle noe ”spreng” i armene. Det verste gir seg som regel etter 1-2 døgn, men noe smerter og ubehag må man regne med i alle fall en ukes tid. Bruk smertestillende som avtalt med legen.

Etter operasjonen skal du bruke et kompresjonstøy som gir god støtte. Kompresjonsarmstrømpen skal du bruke dag og natt de første 14 dagene og på dagtid de neste 4 ukene.

Du kan dusje 2 dager etter operasjonen. Det kan komme noe blod i bandasjen de første dagene. Dette er normalt. Tapen som er tapet over såret tåler vann, tørk den forsiktig etter dusjing, bruk evt. føner. Tapen kan sitte på til den faller av. Etter 4 uker kan tapen fjernes forsiktig, dersom den ikke allerede har falt av. Ved tegn til fuktighet bak tapen, bør den fjernes før. Den fjernede tapen erstattes med en ny Micropore hudtape, dette bør du fortsette med i 3-6 mnd. Ved soling det første året, anbefaler vi at du dekker arrene med Micropore hudtape eller total Sunblock. Dette for å få finest mulig arr. Stingene løser seg opp, og forsvinner av seg selv.

Du må ikke løfte tungt eller gjøre kraftige anstrengelser de første 6 ukene etter operasjonen. Du kan bruke bena, sykle, hvis du vil trene uten å bruke brystpartiet. Pasienter som har kontorarbeid eller lignende er som regel på arbeid etter en uke. Har man tyngre fysisk arbeid, bør man regne med 2 uker. Først etter 6 uker kan trening og idrettslige aktiviteter gradvis gjenopptas.

Oppfølging

Vanligvis vil vi ha deg på en rutinekontroll 3 måneder etter operasjonen.

Risiko

Noen ganger blir det små «eselører» i endene av arret. Jo mer løs hud som fjernes, jo større er dette problemet. Vanligvis forsvinner «ørene» av seg selv i løpet av et års tid. De kan eventuelt fjernes senere ved en liten operasjon i lokalbedøvelse.

Det er ikke mulig å utføre en armplastikk uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde. Med tiden blekner og mykner de, men ofte ved armplastikk kan deler av arret variere i bredde. I sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir.

Våre spesialister

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.

Informasjonen på dette nettstedet er ikke ment å erstatte den informasjonen som gis under konsultasjon hos plastikkirurg.