Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Brystforstørrelse

Ansvarlig lege:
Vanja Busic
  • Varighet: Operasjonen tar normalt 1- 1 1/2 time. Du blir på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter ca 1-2 timer.

Brystforstørrelse er en av de vanligste prosedyrene som utføres innen estetisk kirurgi. Det er ulike årsaker til at kvinner ønsker brystforstørrelse, noen kvinner mener brystene er for små, andre vil korrigere brystreduksjon som oppstår etter svangerskap, mens andre ønsker å korrigere en forskjell mellom størrelsene på brystene. Det finnes mange og ulike årsaker, både medisinske og estetiske, som ligger til grunn for en konsultasjon hos oss på Forusakutten.

De aller fleste vil få pene, naturlige bryster med normal mykhet etter en brystforstørrelse. Formen på brystene vil avhenge av hvordan kvinnen så ut før operasjonen. De fleste danner så pene arr at de knapt kan sees. Etter kun få måneder pleier ikke kvinnen å tenke på at hun har brystproteser innlagt. En skal kunne leve helt som før. Idrettslige aktiviteter som bading og flyreiser vil ikke være forbundet med problemer.

Til våre inngrep benytter vi brystimplantater fra verdensledende Mentor. Les mer om de forskjellige implantatene og deres bransjeledende garanti HER. 

 

Kort beskrivelse

Hvis brystene oppleves som for små og tomme, kan man legge inn en protese. Brystløft er et kirurgisk inngrep for å øke og forbedre formen på hengende bryster. Kvinner som utvikler hengende bryster, men som er fornøyde med brystenes størrelse, egner seg for brystløft.

Forusakutten utfører også brystløft uten protese. Noen kvinner har hengende bryst med stort volum og dersom disse kvinnene ønsker et løft, kan det være hensiktsmessig og samtidig gjøre en liten brystreduksjon for et mer varig resultat.

Passer for

Brystforstørrelse passer for alle friske, fullt utviklede kvinner. 

Kvinner som har fått påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft anbefales ikke brystproteser. Kvinner som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol/ medikamenter, eller har alvorlige spiseforstyrrelser er ikke aktuelle for operasjon.

Dersom kvinnen har hatt spiseforstyrrelse må hun fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt, og at det ikke er til hinder for å gjennomgå en brystforstørrelse. Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Pasienter under 18 år skal ikke tilbys kosmetiske operasjoner, herunder brystforstørrelse.

Vi anbefaler at du venter med operasjon til 6 måneder etter at du har avsluttet eventuell pågående amming.

Behandlingsdetaljer

Det lages et hudsnitt i folden under brystet, på kun noen få cm. Arret legger seg i brystfolden og blir lite synlig. Snittet kan også legges i kanten av det pigmenterte området av brystvorten, men vil da lettere kunne bli synlig. Brystvorten må også være av en viss størrelse for valg av denne metoden, for å få stor nok åpning når protesen skal legges inn. Alternativt kan en legge snittet i armhulen. Da blir arret lenger og synes når man svinger armene.

Protese over muskelen (subglandulær) eller under muskelen (submuskulær)?
På veldig slanke kvinner med lite brystvev eller underhudsfett legger man som regel protesen under brystmuskelen (submuskulært). Det vil si at protesen dekkes av både kjertel- og muskelvev. Dette vil bedre gi en varig myk, og naturlig overgang i øvre del av brystet, uten synlig proteseskygge eller kant. Har man god nok dekning av brystvev kan brystprotesen legges under brystkjertelen (subglandulært) – det vil si over muskelen. Hvis du har en del løs hud ("heng"), kan innlegg under muskelen gi en unaturlig form på brystet. Begge metoder har sine fordeler og ulemper. Man må velge "riktig" metode for å få et penest mulig resultat.

Forusakutten bruker den metoden for brystforstørrelse som er best for deg etter en individuell vurdering av kirurg. Vi har fokus på at kvinnen skal bli fornøyd med både størrelse og form.

Vår kirurg har lang erfaring, og tar hensyn til dine ønsker når størrelse og fasong på innleggene bestemmes.

Om forløpet

Forberedelser

Konsultasjon

Under den første konsultasjonen, vil plastisk kirurg vurdere størrelsen og formen på brystene, samt hudens fasthet og generell helse.
Kirurgen vil også gjennomføre en brystundersøkelse, og i noen tilfeller kan kirurgen be om en mammografi.

Kirurgen vil forklare de forskjellige kirurgiske teknikkene, samt diskutere størrelsen og formen på brystprotesene. Du bør være ærlig når du oppgir dine forventninger. Dette fordi at kirurgen skal kunne vise de tilgjengelige alternativene, med de risikoer og begrensninger som finnes.

Under konsultasjonen vil kirurgen også forklare hvilken type bedøvelse som brukes, og om kostnadene ved inngrepet.

Ikke glem å fortelle om du røyker, eller bruker medisiner/vitaminer, antall graviditeter og hvis du planlegger å bli gravid eller ammer. Ikke vær redd for å stille spørsmål, særlig de knyttet til forventninger om resultater.

Forberedelse til operasjon

Du vil motta et innkallingsbrev med skriftlig informasjon med instruksjoner om hvordan du skal forberede deg til operasjonen. Retningslinjer vedrørende fasting, bruk av medikamenter og rengjøring av huden i operasjonsområdet.

Rett før operasjonen må huden rundt brystet være ren uten betennelser eller sår. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl – slik som f.eks. Dispril, Albyl-E). Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Pass på at et familiemedlem eller ledsager kjører deg hjem når du er ferdig operert, og om nødvendig, kan hjelpe til et par dager.

Selve dagen

Det er viktig å følge instruksjonene som står i innkallingsbrevet. Operasjonsdagen skal du dusje med hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøpt på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhulene. Bruk ikke bodylotion.

Du må møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si, ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. De som skal opereres om ettermiddagen kan spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken, samt drikke vann og saft i inntil 2 timer før operasjonen. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann.

Før operasjonen vil kirurgen undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer, i tillegg til å ta bilder. Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag.

Etter

Det anbefales at du reiser rett hjem når du forlater klinikken. Når du drar vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro den første uken, samt at du har noen til å være sammen med deg det første døgnet. Kvalme, svimmelhet og besvimelse er ikke uvanlig etter et slikt inngrep, men dette gir seg normalt innen første døgn. Du vil også føle deg litt trett og uopplagt de første dagene etter operasjonen.

Etter en brystforstørrelse vil man normalt ha en del smerter. Disse smertene beskrives av de fleste som "kraftig melkespreng". Det verste gir seg som regel etter 1-2 døgn, men noe smerter og ubehag må man regne med i alle fall en ukes tid. Bruk smertestillende som avtalt med legen.

Etter operasjonen skal du bruke et brystbånd og en støtte-BH. Dette brystbåndet og BH-en skal du bruke dag og natt de første 14 dagene og på dagtid de neste 4 ukene.

Nedsatt følelse i deler av brystet eller i brystvortene etter en brystforstørrelse er ikke uvanlig. Hos de fleste vil følelsen komme tilbake etter et års tid, men hos enkelte kan områder med nedsatt følelse bli varig. Ved brystforstørrelses operasjoner er det vanlig å føle at det er væske i brystet og det kan føles som "potetmel" når man klemmer på brystet og området rundt. Dette gir seg etter kort tid. Blåmerker og hevelse er også vanlig de første 3-6 ukene etter operasjonen.

Du kan dusje 2 dager etter operasjonen. Det kan komme noe blod i bandasjen de første dagene. Dette er normalt. Tapen under brystene tåler vann, tørk den forsiktig etter dusjing, bruk evt. føne. Tapen kan sitte på til den faller av. Etter 4 uker kan tapen fjernes forsiktig, dersom den ikke allerede har falt av. Ved tegn til fuktighet bak tapen, bør den fjernes før.

Den fjernede tapen erstattes med en ny Micropore hudtape, dette bør du fortsette med i 3-6 mnd. Ved soling uten BH det første året, anbefaler vi at du dekker arrene med Micropore hudtape eller total Sunblock. Dette for å få finest mulig arr. Stingene løser seg opp, og forsvinner av seg selv.

Du må ikke løfte tungt eller gjøre kraftige anstrengelser de første 6 ukene etter operasjonen. Du kan bruke bena, sykle, hvis du vil trene uten å bruke brystpartiet. Armene må ikke løftes høyere enn brystet de første 6 ukene.

Pasienter som har kontorarbeid eller lignende er som regel på arbeid etter en uke. Har man tyngre fysisk arbeid, bør man regne med 2 uker. Først etter 6 uker kan trening og idrettslige aktiviteter gradvis gjenopptas.

Oppfølging

Vanligvis vil vi ha deg på en rutinekontroll 3 måneder etter operasjonen.

Risiko

Når operasjonen er utført av en kvalifisert plastisk kirurg, er komplikasjoner sjeldne. Nedsatt følelse i huden over arret eller i brystvorten kan forekomme. Følelsen kommer vanligvis tilbake i løpet av et års tid, men kan i få tilfeller bli permanente.

Hos kvinner som er svært tynne og har kun et lite fettlag under huden, kan det danne seg små folder i protesen. Noen ganger kan foldene kjennes med hånden, men som regel kan den ikke sees. Folder er ikke indikasjon for ny operasjon.

Den vanligste komplikasjonen ved brystforstørrelse er kapseldannelse. Normalt dannes en tynn hinne ("arrkapsel") av kroppens eget vev rundt et innoperert fremmedlegeme som for eksempel en protese. Normalt vil hinnen være tynn, elastisk og vil oftest ikke merkes. Blødning, svært harde støt, infeksjon eller amming kan påvirke denne kapselen til å skrumpe slik at innlegget får for liten plass. Kapselskrumpning kan føre til at brystet mister sin fine fasong og kjennes fastere ut enn normalt. Man vet ikke sikkert årsaken til en slik skrumpning av arrkapselen.

Vanligvis dannes det bare hard kapsel i ett bryst. Hard kapsel er ikke farlig, og det er bare nødvendig med ny operasjon hvis kvinnen får ubehag. Kapseldannelse betyr ikke at man ikke tåler protesen eller at det er begått noen feil under operasjonen.

Harde bryst forekommer sjelden ved bruk av moderne silikonproteser.

Fjerning av kapselen skjer ved en ny operasjon hvor en enten spalter kapselen, eller fjerner den. Deretter settes det inn en ny protese. Selv etter en re-operasjon, har man ingen sikkerhet for at en ikke kan få kapsel på ny.

En annen komplikasjon er at det kan dannes en blodansamling (et hematom). I noen tilfeller må dette blodet fjernes kirurgisk. En liten prosentandel av kvinner kan ha en infeksjon rundt protesen, vanligvis i løpet av de første ukene etter operasjonen. Det er ingen bevis for at brystimplantater påvirker fruktbarheten, graviditet eller amming.

Det er svært sjeldent at protesen kan sprekke, slik at innholdet går ut av kapselen. Hvis dette skjer kreves det kirurgi for å bytte protesen.

Det er ikke noe økt forekomst av kreft hos kvinner med silikoninnlegg.

Våre spesialister

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.

Informasjonen på dette nettstedet er ikke ment å erstatte den informasjonen som gis under konsultasjon hos plastikkirurg.

Flere priser:

  • Brystforstørrelse med rund silikonprotese, fra kr 30 000
  • Brystforstørrelse med anatomisk silikonprotese, fra kr 32 000
  • Brystforstørrelse med eget fett, fra kr 52 000
  • Korreksjon/påfyll brystforstørrelse med eget fett, fra kr 15 000