Hopp direkte til innhold
Plastikk-kirurgi

Brystreduksjon hos menn Gynekomasti

Pris fra
19 000,-
Første konsultasjon
500,-
Pris uten kjertelreduksjon. Pris med kjertelreduksjon, fra kr 22 000. Tillegg for areolaplastikk kr 5 000
Ansvarlig lege:
Vanja Busic
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Operasjonen tar normalt 1- 1 1/2 time. Du blir på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter ca 1-2 timer.

Brystutvikling hos menn, såkalt gynekomasti, forekommer hos voksne menn i alle aldersgrupper. Vi skiller mellom ekte gynekomasti der det foreligger økt brystkjertelutvikling, og uekte gynekomasti der fettmengden i brystet er økt mens kjertelmengden er uforandret.

Gynekomasti forekommer i varierende grad hos 40-60% av menn, og kan være ensidig eller på begge sider. Inngrepet fjerner fett og kjertelvev i brystene, og i enkelte tilfeller fjerne overflødig hud.

Kort beskrivelse

Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag.

Passer for

Alle friske, fullt utviklede menn som ikke er allergiske for bedøvelsesmidler, kan få utført gynekomasti.

Passer ikke for

Menn som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol/steroider, eller har alvorlige spiseforstyrrelser er ikke aktuelle for operasjon.

Behandlingsdetaljer

Behandlingen er avhengig av hvilken type forstørrelse som foreligger. Økt fettmengde i brystene – enten dette er hovedårsaken til situasjonen eller det foreligger i blandingsform – kan fjernes forholdsvis enkelt med fettsuging. Via ett eller to små hull i huden suges så fettcellene ut med en kanyle (et tynt stålrør). Operasjonen avsluttes ved at hullene i huden sys igjen med ett sting, og det legges på en bandasje utenpå.

Økt mengde kjertelvev må derimot skjæres bort, og om det foreligger en blanding av fett og kjertelvekst kombineres begge inngrep. I ytterst sjeldne tilfelle foreligger så mye overskuddshud at også deler av huden må skjæres bort, og man foretar da en reduksjonsoperasjon som likner mye på det som gjøres hos kvinner.

Om forløpet

Forberedelser

Konsultasjon

Den første konsultasjon er svært viktig. Vi skal gjøre en fullstendig medisinsk historie, undersøke brystene dine og lete etter mulige årsaker til gynekomasti, som for eksempel nedsatt leverfunksjon, bruk av medisiner som inneholder østrogen, eller anabole steroider. Under den første konsultasjonen, vil plastisk kirurg vurdere størrelsen og formen på brystene, hudens fasthet og generell helse.

Kirurgen vil også gjennomføre en brystundersøkelse, og i noen tilfeller kan kirurgen be om en mammografi.

Kirurgen vil forklare de forskjellige kirurgiske teknikker. Under konsultasjonen vil kirurgen også forklare hvilken type bedøvelse som brukes, og om kostnadene ved inngrepet.

Før operasjon

Du vil motta et innkallingsbrev med skriftlig informasjon hvor du blir instruert om hvordan du kan forberede deg til operasjonen, herunder retningslinjer for faste, bruk av medikamenter og rengjøring av huden på operasjonsområdet.

Rett før operasjonen må huden rundt brystet være ren uten betennelser eller sår. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl – slik som f.eks. Dispril, Albyl-E). Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Pass på at et familiemedlem eller ledsager kjører deg hjem når du er ferdig operert, og om nødvendig, kan hjelpe til et par dager.

Selve dagen

Følg instruksjonene som står i innkallingsbrevet. Operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhulene. Bruk ikke body lotion.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si, ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. De som skal opereres om ettermiddagen kan spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken, samt drikke vann og saft i inntil 2 timer før operasjonen. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann.

Før operasjonen vil kirurgen undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer, i tillegg til å ta bilder.

Etter

Det anbefales at du reiser rett hjem når du forlater klinikken. Når du drar vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro den første uken, samt at du har noen til å være sammen med deg det første døgnet. Kvalme, svimmelhet og besvimelse er ikke uvanlig etter et slikt inngrep, men dette gir seg normalt innen første døgn.

Inngrepet gir vanligvis ikke store smerter, men det er normalt at du kan kjenne deg ”mørbanket”. Det verste gir seg som regel etter 1-2 døgn, men noe smerter og ubehag må man regne med i alle fall en ukes tid. Bruk smertestillende som avtalt med legen. Dispril, Aspirin, Albyl-E, Ibux, Voltaren (inneholder acetylsalisylsyre) skal ikke brukes før eller etter operasjonen da dette øker risiko for blødning.

Hevelse og blåmerker er også normalt, i tillegg kan du oppleve en følelsesløshet i huden over operasjonsområde. Dette vil gå over etter hvert.

Under inngrepet vil du tape en del væske i fettsugingsområdet. Det er derfor viktig at du inntar rikelig med væske denne dagen, for å erstatte væsketapet.

Du vil ha små snitt i fettsugingsområdet. En liten kompress er lagt over hvert snitt. Bandasjene skiftes kun dersom de blir våte. De første dagene er det vanlig at det siver litt væske ut.  Du kan dusje 2 dager etter operasjonen.

Kirurgen syr med en tråd som løser seg opp av seg selv etter 2-3 uker. Vi anbefaler at du bruker micropore-tape(papirtape) på arrene i 3-6 måneder. Vi anbefaler også at det brukes Sunbloc på arrene ved opphold i solen det første året etter inngrepet, dette for å få finest mulig arr.

Etter en fettsuging - Liposculptur må du bruke kompresjonstøy. Dette skal brukes i 14 dager, dag og natt hvis ikke annet avtales med legen.

Hard fysisk aktivitet anbefales ikke før etter 2-4 uker. Aktivitetsnivået øker du selv etter hvert. Det er smerter og ubehag som vil begrense dette.

Oppfølging

Vanligvis vil vi ha deg på en rutinekontroll 3 måneder etter operasjonen.

Risiko

Fjernes det for mye fett hos dem som fra før av har løs hud og ujevnheter, kan det føre til flere ujevnheter. Det finnes ingen fettsugingsmetode der man helt kan garantere mot ujevnheter i huden.

Noen ganger hender det at noen pasienter synes kirurgen har fjernet for lite fett. Det betyr ikke at operasjonen er mislykket. Det er nemlig bedre å fjerne for lite enn for mye. For det er som oftest ikke noe problem å gjenta behandlingen og fjerne mer fett.

Ved dobbeltsidige behandlinger blir det noen ganger en viss forskjell på høyre og venstre side, til tross for at eksakt like mye er fjernet fra hver kroppshalvdel. Slik sideforskjell er vanlig og blir korrigert ved et senere mindre inngrep, uten kostnader.

Våre spesialister

Vanja Busic

Spesialist i plastisk- og håndkirurgi
Forusakutten

Utdannet som spesialist i plastisk og håndkirurgi 1999, og mastergrad i plastisk kirurgi 2004, fra Universitet i Sarajevo. Spesialist i plastisk og håndkirurgi ved plastisk kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark fra 2001-2005.

Fra 2005-2009 ansvarlig lege for mikrokirurgisk enhet ved SUS. Fra 2009-2012 som plastisk og håndkirurg ved Colosseum Klinikken i Stavanger med hovedansvar for mikrokirurgisk bryst-rekonstruksjon for Teres Medical Group.

Informasjonen på dette nettstedet er ikke ment å erstatte den informasjonen som gis under konsultasjon hos plastikkirurg.